Na dan 25. jula slavi sepraznik ikone Presvete Bogorodice Trojeručice koja se smatra najpoštovanijom ikonom u srpskom narodu. To je ikona koju je Sveti Sava odneo u manastir Hilandar. Mnogi ne znaju da i u Beogradu postoji njena kopija, za koju kažu da je isto tako čudotvorna. Čuva se u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Najveća čuda, kažu vernici, ikona čini u dušama vernika, jer ih vodi u duhovno obnovljenje. Ikoni Bogorodice mole se često, a naročito na njen praznik. Prema predanju, ikona Bogorodice Trojeručice potiče iz doma svetog Jovana Damaskina, koji je stradao kao žrtva prevare te mu je po naredbi kalifa Damaska odsečena desna ruka.

Držeći je u levoj ruci, on se čitave noći molio pred ikonom, a ujutru video da je isceljen. Na mestu reza ostala je samo tanka crvena linija da ga podseća na stradanje.

U znak zahvalnosti, Sveti Jovan je dao da se na donjoj levoj strani ikone doda i treća ruka Bogorodici. Od tada se ikona zove Trojeručica. Posle dugog puta, "skrasila" se na Hilandaru.

Mnogi ne znaju, ali jedina pravilna mesta za celivanje Bogorodice na ikoni jesu skut ili ruka.

Za svetitelje važi pravilo da se celivaju u ruku, a Isusa Hrista u noge. Ako je Isus na ikoni prikazan do pojasa, onda se i njemu celiva ruka, a ako je prikazana samo glava, celivaju se vlasi kose.

Izvor: Lepa&Srećna