Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NJU PRAVOSLAVCI NAJVIŠE POŠTUJU, NA DANAŠNJI DAN JOJ SE MOLE: Presveta Bogorodica Trojeručica nije samo u Hilandaru

Za kopije Presvete Bogorodice Trojeručice kažu da su moćne i čine čuda! Evo gde u Beogradu možete da je vidite...

  Izvor: Wikipedia, Shutterstock / Marina-Kruglyakova

Ikona Presvete bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u srpskom narodu, a slavi se 25. jula. Njena istorija je čudesna sama po sebi. 

Možda će vas zanimati

Prvi izvori govore da potiče iz doma svetog Jovana Damaskina, koji je stradao kao žrtva prevare te mu je po naredbi kalifa Damaska odsečena desna ruka. Držeći je u levoj ruci, on se čitave noći molio pred ikonom a ujutru ugleda da je isceljen. Na mestu reza ostala je samo tanka crvena linija da ga podseća na stradanje.

 Presveta Bogorodica Trojeručica Izvor: Wikipedia

U znak zahvalnosti, Sveti Jovan dade da se na donjoj levoj strani ikone doda i treća ruka Bogorodici. Od tada se ikona zove Trojeručica. Odlučivši da se zamonaši, on je poneo i nju sa sobom u Lavru svetog Save Osvešćenog u Palestini uz zavet da se da onome koji dobije igumanski štap i ikonu Mlekopitateljnicu. A to je bio, pet vekova kasnije, upravo Sveti Sava koji ju je odneo u manastir Hilandar.

Možda će vas zanimati

Ikona ima burnu istoriju, uključujući odlazak u Srbiju kao i povratak na Svetu Goru, a monasi tvrde da su i njene kopije čudotvorne. Takva je, na primer, bila ona poslata u Rusiju da pomogne pravoslavnoj carskoj vojsci.

Najveća čuda, kažu oni, ikona čini u dušama vernika jer i vodi u duhovno obnovljenje. Na njen praznik, verni joj se mole za zaštitu i pomoć. Najbolja kopija Presvete Bogorodice Trojeručice nalazi u Beogradu, u Hramu svetog Save.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije