Ikona Presvete bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u srpskom narodu, a slavi se 25. jula. Njena istorija je čudesna sama po sebi. 

Prvi izvori govore da potiče iz doma svetog Jovana Damaskina, koji je stradao kao žrtva prevare te mu je po naredbi kalifa Damaska odsečena desna ruka. Držeći je u levoj ruci, on se čitave noći molio pred ikonom a ujutru ugleda da je isceljen. Na mestu reza ostala je samo tanka crvena linija da ga podseća na stradanje.

Presveta Bogorodica Trojeručica
Wikipedia 

U znak zahvalnosti, Sveti Jovan dade da se na donjoj levoj strani ikone doda i treća ruka Bogorodici. Od tada se ikona zove Trojeručica. Odlučivši da se zamonaši, on je poneo i nju sa sobom u Lavru svetog Save Osvešćenog u Palestini uz zavet da se da onome koji dobije igumanski štap i ikonu Mlekopitateljnicu. A to je bio, pet vekova kasnije, upravo Sveti Sava koji ju je odneo u manastir Hilandar.

Ikona ima burnu istoriju, uključujući odlazak u Srbiju kao i povratak na Svetu Goru, a monasi tvrde da su i njene kopije čudotvorne. Takva je, na primer, bila ona poslata u Rusiju da pomogne pravoslavnoj carskoj vojsci.

Najveća čuda, kažu oni, ikona čini u dušama vernika jer i vodi u duhovno obnovljenje. Na njen praznik, verni joj se mole za zaštitu i pomoć. Najbolja kopija Presvete Bogorodice Trojeručice nalazi u Beogradu, u Hramu svetog Save.

Izvor: Lepa&Srećna