Otkako je na društvenim mrežama počeo rat takozvanih "paradajz turista" i samozvane "elite" kojima smetaju tuđi sendviči na plaži, mnogi se osećaju pozvanim da dodaju i svoje mišljenje ovoj opštoj debati o stilu letovanja.

"Ne znam odakle nam kompleksi koje vučemo, ali valjalo bi da presečemo te odvratne niti koje nas čine nesrećnim, manje vrednim, manje važnim i koje potežemo kako bismo i druge učinili takvima.

Nikada neću razumeti zašto je nas blam da jedemo sendvič na plaži, a Nemce nije da izvade ceo ručak i gajbu piva iz ručnih frižidera, naročito ako uzmemo u obzir standard u Nemačkoj i standard u Srbiji, na primer.

Zašto je sramota prespavati u jeftinoj sobi kad nam ona treba bukvalno samo za to - da prespavamo? Zašto se stidimo što smo na put poneli hranu koju volimo, na koju smo navikli, koja znači našoj deci? Zašto bismo se bilo čemu rugali kad znamo da živimo u zemlji u kojoj se mesec dana rinta za 300€?

I na kraju - odakle bilo kome pravo da viri u tuđi kofer, tuđi prtljažnik i u tuđa usta? Plus, pravda za paradajz koji uvek na*ebe ni kriv ni dužan!

rostilj na plazi
Shutterstock  

Ona za sebe kaže da je "paradajz turista", a ovo su njeni argumenti:

* Da sam čekala da imam para da letujem u Ricu nigde ne bih otišla.

* Da sam čekala da imam dovoljno para da jedem u restoranu tokom celog odmora, nigde nikada ne bih otišla.

* Da nisam gledala kako da uštedim nigde nikada ne bih otišla.

* Da ne pravim kompromise i ne odvajam prioritete nigde nikada ne bih otišla.

I sada kada ne moramo - mi spremamo jednostavne obroke na putovanjima. Nosimo sendviče u obilaske. Nosimo hranu na letove. Mesecima pratimo cene karata kako bismo prošli što jeftinije. Uključimo mašinu za veš ako je imamo u smeštaju. Idemo u supermarket. Idemo na pijacu. Vozimo se gradskim prevozom. Jedemo na ulici.

Izvor: Lepa&Srećna

Jedemo na klupi ispred prodavnice. Ne plaćamo ležaljke i suncobrane ako imamo peškir i palmu. I to nas ne čini nesrećnima - naprotiv, uživamo u svakom trenutku jer nas baš briga kako nas gleda neki Pera sa Instaća koji nikada neće nigde otići jer mu trebaju specijalni uslovi koje relano ne može da priušti.", poručila je žena u postu na grupi Live from Greece.