Sreda 20.07.2022. -  Svi znamo da deca kad ostanu sama prave nestašluke, ali dvoje mališana, tada 9 - ogodišnjaka iz Beograda, Petra Blagojević i Mihajlo Conić, kad su sve igre dosadile, osmislili su jedinstvene strip junake – Porodicu “Prokletić”.

Ova neobična, srcolika porodica u kojoj pomalo, ponekad ima svih nas i naših ukućana osvojila je srca Milene Živanović, pisca i copywriter-a i Dušana Vojnova, ilustratora da u proteklih godinu dana kreiraju ceo Prokletić univerzum, a ovaj neobičan projekat je ušao i u selekciju ovogodišnjeg “Ilustrofesta”, međunarodne izložbe najboljih ilustracija.

Petra Blagojevic
Promo 

KO SU PROKLETIĆI?

U suštini, oni su velika Srca, koja prate mala, svakodnevna “prokletstva” iz naše svakodnevice. “Prokletstva” porodice Prokletić su sve one sitne (i ne tako sitne) situacije u kojima iznova dokazujemo da smo ljudi – ljutimo se, nerviramo, razbijamo stvari oko sebe, gubimo ključeve, svađamo se sa ukućanima i na kraju, ipak – preživljavamo.

Ono što nam najčešće pomaže da preživimo ove svakodnevne male baksuze jeste upravo - humor.

Univerzalnost Prokletića s kojom svako može da se poveže jeste upravo taj  Marfijev zakon svakodnevnog života.

Milena i Dušan koji su danas deo porodice koji nastavljaju da pišu i crtaju Prokletiće, o autorskom radu dece su rekli:

“Inspirisao nas je njihov dečiji entuzijazam, mešanje ćirilice i latinice koje, osim što je simpatično, puno govori o tome gde svi kolektivno živimo i rastemo; inspirisala su nas i izuzetno precizna opažanja sveta oko sebe, u kome je ime za mamu Gospođa, sina nazivaju Brat, a ćerka je jednostavno Dete. Taj spoj je za nas bio neodoljiv, pa smo nastavili da Prokletiće crtamo rukom, pa smo, osim likova i njihovih karaktera, zadržali i naivu dečijeg crteža i mešanje pisama kao nešto autentično.

magnet.jpg
Promo 

Sama činjenica da su klinci nacrtali porodicu srca i dali joj prezime “Prokletić” je za nas istovremeno jako poetična i zabavna, pa smo nastavili da se bavimo malim prokletstvima koja svakodnevno napadaju naša kolektivno namučena srca”.

Posetite “Prokletiće” na Ilustrofestu, velikoj međunarodnoj izložbi koja se održava na Kalemegdanu do petka 22. jula.

slomljeno srce prokletici
Promo