Za Jovana Bogoslova se kaže da je bio omiljen Hristov učenik. Bio je jedan od prvih, napisao jedno od četiri sveta jevanđelja, a onda ostao poslednji uz njega, razapetog na krstu. Srpska pravoslavna crkva obeležava sećanje na njega dvaput godišnje.

Deveti oktobar je dan njegovog upokojenja, kad je svojim učenicima naredio da iskopaju grob u obliku krsta. U njega je, kao starac sa više od sto godina, sam legao, a učenici su ga sahranili. Kada su vernici otvorili kasnije njeov grob, tela nije bilo. Svedočanstvo kaže da se uzdizao neki sitan, mirisan i lekovit prah, a na taj dan - 21. maja - vernici se i ove godine sećaju velikog Jovana Bogoslova.

On je bio sin siromašnog ribara Zavedeja i njegove supruge Salomije. Uz Hrista je bio i tokom Tajne večere, a po njegovom raspeću, obećao da će ostati uz Bogorodicu sve do njenog uspenija. Preživeo je mnoge progone i mučenja, šireći Hristovo učenje.

U danu kad se slavi uspomena na njega, narod se uzdržava od teških poslova, a žene ne uzimaju ruke igle, pletivo niti makaze. Vernici se podsećaju poslanice Jovana Bogoslova i pouke da onima koji priznaju svoje grehe ti se gresi opraštaju, a duša čisti od svake nepravde.

Premda se u Srbiji svadbe organizuju već kad prođe uskršnji post, mnogi čekaju da prođe i praznik Svetog Jovana Bogoslova da naprave svadbeno veselje.

Izvor: Lepa&Srećna