Praznik rođenja presvete Bogorodice - Mala Gospojina - slavi se, po crkvenom kalendaru, 21. septembra i spada među najveće crkvene praznike.

To je dan kada se u Nazaretu, u domu Joakima i Ane rodila Sveta deva Marija.  Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem. Ovaj dan se praznuje kao Mala Gospojina ili Mala Bogorodica. Velika Gospojina se slavi 28. avgusta, kada je praznik Uspenja Presvete Bogorodice.

Od Velike do Male Gospojine traju Međudnevice ili Međugospojinci. Muškarci mogu da rade sve poslove, a ženama se preporučuje da ovih nedelja ništa ne započinju već samo da završe započeto.

Oba praznika posebno obeležavaju žene i ne prihvataju se težih poslova. Mala Gospojina je veseo, srećan praznik i tada je, od davnina, počinjala najveća sezona svadbi. Veruje se da je na ovaj praznik posebno dobro ugovoriti brak ili se veriti jer će to mladencima doneti sreću.

Naši stari su pratili kakav će dan osvanuti jer se smatralo da sunčan dan najavljuje vedru i suvu zimu. Na ovaj veliki praznik, domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na sabore i vašare.

Izvor: Lepa&Srećna