Cveti su radostan pravoslavni praznik koji se obeležava odmah posle Lazarove subote. Pravoslavni hrišćani se polako pripremaju za Uskrs, uskoro počinje Strasna sedmica. Dom se već polako kiti, a na Cveti se ustaje rano da bi se nabralo cveće.

Po starom običaju, prvi koji ubere cvet - u polju ili dvorištu - ima pravo da zamisli želju, pa su devojke uvek žurile da budu prve. Ako tog dana dobiju i buket od momka, raduju se jer su uspele da privuku njegovu ljubav. Prema cveću u buketu, tumače i kakva su njegova osećanja - za belu veruju da simbolizuje poštovanje, žuta izražava ljubomoru, a crvena vatrenu strast.

Dvorišta su puna procvetalih narcisa, lala i jorgovana. Ljubičasti i beli jorgovan imaju različitu simboliku. Za ljubičasti se veruje da simbolizuje prvu ljubav, pa mladi momci neće pogrešiti ako upravo njegov buket poklone svojoj simpatiji. Beli predstavlja oličenje mladalačke nevinosti, te devojka može da ga ponese na sastanak ili od njega uplete nežni venčić.

Ubrano cveće se ne unosi u kuću, već se ostavlja na vratima. Ko nema dvorište, najbolje je da cveće drži blizu ulaza. Nekoliko cvetova devojka obično potopi u vodu, pa se kasnije njome umiva. Po starom verovanju, biće lepa tokom cele godine.

Izvor: Lepa&Srećna