Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA LAZAREVU SUBOTU I VRBICU: Dve biljke morate uneti u kuću, donose zdravlje i napredak

Običaji na Lazarevu subotu i Vrbicu!

 dete sa vencicem Izvor: GEORGID / Shutterstock

Lazarevom subotom počinje poslednja nedelja pred Uskrs, Strasna sedmica koju ispunjavaju brojni narodni običaji i pripreme za veliki hrišćanski praznik. 

Na ovaj dan, Srpska pravoslavna slavi čudo kad je, po verovanju, Isus Hristos vaskrsao Lazara iz groba. Ovim počnije, prema četiri Jevanđelja, nova vera - u vaskrsenje, a praznik ima značenje pobede života nad smrću. Običaj je da se na ovaj dan ne rade teži poslovi, već da se provede više vremena u druženju s porodicom.

Čitav dan treba da bude ispunjen radošću i srećom, posebna pažnja poklanja se deci, kojima se poklanjaju zvončići. Popodnevni deo dana se posvećuje prazniku Vrbica.

Možda će vas zanimati

Prema prazničnim ritualima, u kuću valja uneti grančice vrbe i koprive. One donose zdravlje i napredak u dom, a za vrbu se smatra da simbolizuju palmine grane kojima su verni pozdravljali Hrista na ulasku u Jerusalim.

Vrba je poznata po svojim lekovitim svojstvima, a njena kora je i preteča aspirina - bogata je salicinom, pa se čaj preporučuje protiv visoke temperature i prehlade.  Kopriva je, takođe, blagotvorna, narod je koristi za jačanje imuniteta, protiv krvarenja, upale vena i dijabetesa.

Lazareva subota je mnogima i slava, pa čestitajte domaćinima!

Izvor: Lepa&Srećna

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije