Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA ZNAČI LJUBIČASTI A ŠTA BELI JORGOVAN: Privlače blagoslove u vaše dvorište, a lako se presađuju i neguju

Pravoslavci veruju da je ovo cvet ljubavi, mira, radosti i blagoslova!

  Izvor: Youtube / Bren Haas Garden

Jorgovan donosi najlepši miris proleća, a mnogi ne znaju da je ovaj čarobni žbun rođen upravo na Balkanu! Odatle se početkom 16. veka "probio" sve do severne Evrope, a u 18. veku je sa doseljenicima stigao i u Ameriku. Svi ga vole zbog mirišljavih cvetova, ali i otpornosti na niske temperature.

Možda će vas zanimati

Danas ga srećemo u više nijansi - ima čak i izrazito plavičastih jorgovana, kao i onih u pravoj "magenta" boji. Ipak, i dalje su najčešći ljubičasti i beli, a svaki od njih nosi posebnu simboliku. Za ljubičasti se veruje da simbolizuje prvu ljubav, pa mladi momci neće pogrešiti ako upravo njegov buket poklone svojoj simpatiji. Beli predstavlja oličenje mladalačke nevinosti, pa devojka može da ga ponese na sastanak ili od njega uplete nežni venčić.

Mnogo je legendi o tome kako su nastala ova dva cveta. Jedna kaže da ih je samo proleće sačinilo od zraka sunca i duginih boja. Druga, tužnija, opisuje kako je ljubičasti jorgovan postao beo od tuge nad grobom devojke stradale zbog ljubavi. Pravoslavci veruju da je ovo cvet ljubavi, mira, radosti i blagoslova jer cveta u vreme Uskrsa i tada često od njega pravimo bukete da ukrasimo dom.

Možda će vas zanimati

Jorgovan pušta mnogo izdanaka u svom podnožju. Za rasađivanje odaberite one koji su dovoljno udaljeni od glavnog stabla da ga ne biste oštetili. Ipak, neka budu i dovoljno dobro razvijeni da mogu samostalno da se ukorene.

Pripremite rupu za sadnju tako što ćete usitniti zemlju i očistiti je od trave, pa dodajte malo organskog đubriva i pokrijte slojem zemlje. Sada pažljivo ašovom isecite izdanke, očistite od grudvi zemlje i posadite pažljivo zasipajući sitnom, hranljivom zemljom. Utabajte sa strane, pažljivo priskajući pa obilno zalite. 

Jorgovan treba redovno orezivati, čim mu prođe cvetanje. Na proleće možete ponovo da skratite žbun za čitavu jednu trećinu. Naravno, ako želite da ostavite viši grm, nemojte toliko rezati ali vodite računa i o tome da uvek imate dovoljno mladih grana kako bi se očuvala kompaktnost biljke. Dobro je da između njih ima i dovoljno vazduha, jer se time čuva zdravlje i čuva jorgovan od štetočina.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije