Praznik Svetog Dimitrija se, po crkvenom kalendaru, slavi 8. novembra. Njegove mošti se čuvaju u Solunu, mestu gde je i rođen kao sin vojvode, a vaspitan i stradao kao hrišćanin.

Na mestu gde je ubijen podignuta je crkva, a kada je car Justinijan I hteo da premesti mošti svetitelja u Carigrad, začuo se glas koji mu je rekao da to ne čini. Iz njegovog groba širio se miro, pa je zato prozvan i Sveti Dimitrije Mirotočivi. Smatra se da čuva grad od nesreća, a vernici kažu da pomaže svakome ko prizove njegovo ime.

Mitrovdan je u Srbiji jedna od većih slava, a po verovanju je pravi vesnik zime. Na taj dan su se, po pravilu, rastajali hajduci da negde prezime zimu. Zato se smatra da do ovog praznika treba završiti sve velike radove u polju, sve što se radi napolju. Veruje se da uoči Mitrovdana svako treba da bude kod svoje kuće - ko to ne uradi, cele godine će noćivati po tuđim kućama, kaže verovanje.

Na dan slave, ne valja se da roditelji grde decu, po običaju. Svi priželjkuju da to bude sunčan dan, kakav predskazuje blagu zimu.

Izvor: Lepa&Srećna