Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je 8. januara 2021. godine na snežne padavine koje se očekuju od sutra uveče u celoj zemlji, zbog kojih će u nedelju na teritoriji cele Srbije biti upaljen meteo alarm. U našoj zemlji će do kraja dana biti oblačno sa snegom, a u nižim predelima severne i južne Srbije još ponegde sa kišom. 

U brdsko-planinskim predelima očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 30 centimetara. Sa padom temperature u prelaskom kiše u sneg i u nižim predelima centralne i južne Srbije tokom noći će doći do formiranja snežnog pokirvača.

U južnoj Srbiji sneg će mestimično prelaziti u kišu koja će se lediti pri tlu. Sutra će biti oblačno i malo hladnije, veći deo dana suvo, a krajem dana na jugozapadu i jugu, tokom noći i u centralnim krajevima očekuje se naoblačenje sa snegom. Vetar će biti slab i umeren, severni, severoistočni. Jutarnja temperatura od -3 do 1, najviša dnevna od 1 do 5 stepeni. U utorak se najavljuje slabljenje, a u sredu prestanak padavina. Krajem ovog perioda biće niže temperature.

Gorska služba spasavanja (GŠ) preporučila je da se na put ka planinama Srbije kreće sa punim rezervoarom i baterijom mobilnog, te da se ponese dovoljno hrane i vode, ćebe i dodatna odeća.

GŠ je posavetovao vozače da se informišu u ostanju i prohodnosti puta, a ako ostanu u smetu da ne paniče niti da sami idu po pomoć već da je pozovu telefonom. Za put ka planinama preporučili su i da u vozilu bude peska koji se baca ispod točkova ako se auto zaglavi.

Dodali su da treba poneti ako je to moguće i lopatu, kablove za akumulator, uže za vuču, sprej za podmazivanje i odmrzavanje, sveće, upaljač i lampu.  "Ukoliko dođe do zaglavljivanja ostanite u kolima i sačekajte. Pomoć stiže!", poručili su iz Gorske službe spasavanja. Dežurni telefoni GŠ su: za Kopaonik 063 466 466, za Zlatibor 063 466 467, za Staru Planinu 063 466 461 i za Divčibare 063 466 427.

GŠ je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima koju su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije.
Danas je sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima GŠ ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske i specijalnih jedinica policije, kao i studente.

Dežurni telefoni Gorske službe su:

za Kopaonik 063 466 466

za Zlatibor 063 466 467

za Staru Planinu 063 466 461 i za Divčibare 063 466 427.

Magistralni put od Kokinog Broda prema Zlatiboru bio je danas duže od sat vremena je u prekidu zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila na samom prevoju kod Borove glave. Kako pišu Novosti, do nesreće je došlo kada je putnički automobil udario u šleper. Prema rečima vozača koji se nalaze u kilometarskoj koloni, utabanog snega ima više od 5 centimetara na kolovozu.

Takođe, dodatni problem vozačima zadaju kamioni koji zbog snega stoje zavejani na kolovozu. Zavejani su i putevi na visovima Zlatara oko Vodene poljane, a sneg pada i na području Nove Varoši gde je napadalo oko 15 centimetara snega u samom gradu.

Izvor: Tanjug