Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE BLAGO ISTOČNE SRBIJE: bistro jezero, palata iz rimskog doba, mistične pećine i kameni mostovi koje morate obići

Naša zemlja krije brojne lepote i nedovoljno poznate predele. Zaputite se na istok i upoznajte brojna čuda prirode i vremešne ostatke prošlosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istočna Srbija obuhvata veliku oblast naše zemlje. Priroda je ovde bila darežljiva pa je izdigla visoke, surove planine, a duboko ispod zemlje skrila pećine i rudno blago. Mnogi narodi su tokom prohujalih vekova ostavili svoj trag koji je vidljiv i danas. Iako je Đerdapska klisura najpoznatiji predstavnik ovog kraja, mi vam ovog puta predlažemo da posetite nešto malo drugačije.

Gamzigrad - najvredniji spomenik rimske kulture u Srbiji

U blizini Zaječara nalazi se jedan od najočuvanijih spomenika rimske kulture u našoj zemlji, Feliks Romulijana. Carsku palatu podigao je imperator Galerije Maksimilijan u 3. i 4. veku i nazvao je po svojoj majci Romuli. Palatu okružuju bedemi, a unutar njih su mali i veliki hram, kao i pomoćne zgrade, bogato ukrašeni freskama, podnim mozaicima i štukaturom. Ovaj kompleks pripada posebnoj kategoriji spomenika rimske dvorske arhitekture iz doba tetrarhije i predstavlja najočuvaniji primer te arhitekture.

PROČITAJTE JOŠ: POSETITE NAJLEPŠE PLAŽE U GRČKOJ: plaže koje morate da vidite barem jednom u životu

Borsko jezero - oaza prirode podno Crnog vrha

Na 17 km od rudarskog grada Bora nalazi se prelepo veštačko jezero, nastalo 1959. godine izgradnjom brane. Površine je oko 30 hektara, a u najdubljem delu dostiže i 52 metara. Zbog izuzetne lepote okolne prirode i čistoće vode i uređenih plaža postalo je omiljeno izletište Borana, ali i turista. Pogodno je za ribolov i mnoge sportove. Površinski kop RTB Bor odakle se eksploatiše ruda takođe je prava atrakcija. Moćne mašine iskopale su duboke jame, a sa vidikovca se pruža pogled na smeđe i oker obojene predele i brojna jezerca nastala sakupljanjem vode.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2018:07:30 15:51:14
Izvor:

Zlotske pećine - najstariji stanovnici istočnih krajeva

Predeo je bogat speleološkim lokalitetima objedinjenim pod zajedničkim nazivom Zlotske pećine, koji obuhvata Vodenu, Mandinu, Vernjikicu, Hajdučicu i Lazarevu pećinu, jedinu otvorenu za posetioce. Stotinama hiljada godina reka ponornica je dubila kraške stene, formirala podzemne dvorane i bogato ih ukrašavala pećinskim nakitom. Uređeno je 900 m podzemnih staza, a posetioci mogu obići Prestonu dvoranu, Dvorаnu blokovа, Koncertnu, Dvorаnu slepih miševа i mnoge druge. U pećinskim odajama speleolozi su pronašli brojne ostatke daleke prošlosti, poput arheoloških predmeta iz bakarnog doba.

KOJE MESTO OBAVEZNO MORAJU POSETITI SVI LJUBITELJI VINA: POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANICI!

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2018:07:30 15:50:02
Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije