Većina nas i ne zna kakve sve prirodne lepote postoje u našoj zemlji, pa i ne planiraju putovanje u Srbiji.

Jedno od neistraženih čuda prirode su Rosomački lonci, kanjon istoimene reke na Staroj planini. Nalazi se u blizini sela Slavinja, udaljenog oko 30 km od Pirota. Kako biste iz sela stigli do kanjona, najbolje je da pratite tok rečice.

Ovo čudo prirode, kanjon Rosomače, stvorila je reka, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene u kojima se mogu videti ostaci izumrlih morskih organizama. Kretanjem reke nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Tako je kanjon i dobio ime Rosomački lonci, a meštani ga zovu još i Rosomačko grlo, Slavinjski lonci. Širok je do pet metara, dug oko 500 m, a litice dostižu i 70 metara uvis.

View this post on Instagram

A post shared by Mateja Jeremić Zuks (@matejazuks) on

Najbolji način da istražite kanjon je sa reke, ali imajte na umu da je ona uvek hladna. Temperatura Rosomače je tokom cele godine između pet i šest stepeni i teško joj je prići zbog izuzetno strmih litica.

View this post on Instagram

A post shared by Stara Planina (@odbranimo_staru_planinu) on

Kad ste već na Staroj planini, ne bi trebalo da propustite da obiđete neki od njenih prelepih vodopada. Najpoznatiji i najpristupačniji je Tupavica, u blizini sela Dojkinci koji se nalazi na 1.050 metara nadmorske visine.

Bistra planinska voda pada s visine od oko 15 metara preko crvenih stena. Najbolje vreme za posetu je proleće i jesen jer tokom leta vodopad zna da presuši.

View this post on Instagram

A post shared by La grande bellezza (@la_grande_bellezza_blog) on

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna