Bogata istorijom, naša zemlja se još u doba Nemanjića mogla pohvaliti sa više od 200 utvrđenih gradova, a mnogi vladari ostavili su vredna zdanja i zadužbine. Mnoga su tokom proteklih vekova nestala, dok su pojedina i dalje očuvana i svedoče o bogatoj prošlosti, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: 3 NAJLEPŠA ROMANTIČNA MESTA U SRBIJI: evo gde možete da otputujete sa malo novca, a bićete oduševljeni (FOTO)

Na ušću Jezave u Dunav nalazi se najveća srednjovekovna nizijska tvrđava u Evropi- Smederevska tvrđava. Sagradio ju je despot Đurađ Branković u nameri da je učini modernom prestonicom, nakon pada Beograda. Za kratko vreme uspeo je u tome i Smederevo je postalo snažan politički, trgovački, crkveni i ekonomski centar Srbije. Tvrđava je građena po uzoru na Carigrad, ima trougaonu osnovu i podeljena je na Veliki i Mali grad. Mali grad je utvrđeni dvorac sa šest kula, koji je sa svih strana okružen vodom. Veliki grad je ujedno bio i najjače utvrđenje, sa 19 kula od lomljenog kamena i zidinama koje su dosezale i do 4,5 metara uvis. Tu se nalazio kulturni centar i mitropolijski kompleks, kao i deo u kome je živelo i radilo stanovništvo. Ipak, i tada je život u gradu bio skuplji nego na selu, porezi su bili visoki a kuluk obavezan. Bedemi su se održali godinama, pa su čak odoleli trima turskim invazijama, da bi 1459. grad konačno pao pod vlast Turske. Tvrđava je danas poznata turistička destinacija, a njena obnova još uvek traje.

Grad-tvrđava Maglič smešten je na obali reke Ibar, jugozapadno od Kraljeva. Izgrađen na visokoj steni, kao čuvar dominira okolinom. Ne zna se mnogo o istoriji ovog utvrđenja, ali se pretpostavlja da je podignuto u 13. veku i da od tada nije obnavljano. Osnovu čine sedam masivnih kula i jedna utvrđena kula-donžon. Arhiepiskop Danilo II je između 1324. i 1337. godine obnovio Crkvu Svetog Đorđa, bedeme ukrasio ograđenim stazama za šetnju, postavio stražarnice i pomoćne zgrade za druge namene. Ostaci palate i crkva jedini su sačuvani delovi unutar ovog veličanstvenog utvrđenja. Od napada je branjen tako što su rovovi bili uklesani direktno u stenu. Maglič je popularna turistička destinacija i mesto gde se održavaju moderni viteški turniri.

ZA KOJU TVRĐAVU SE NE ZNA NI KADA JE NASTALA NI KO JU JE IZGRADIO OTKRIJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Pogledajte najlepše srednjovekovne trvđave u Srbiji (FOTO)
LepaiSrecna Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2016:10:04 18:53:33