Vlada Srbije zasedaće sutra, 3. decembra 2020. godine kada se očekuje da će biti usvojene nove mere koje bi stupile na snagu već sutradan. Kako se epidemiološka situacija u zemlji pogoršava iz dana u dan, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek ističe da je to signal za reagovanje, jer postojeće mere nisu dale željene rezultate.

Đerlek je, gostujući u Dnevniku RTS-a 1. decembra, naveo da, ako se uspostavi kontrola novih mera i ako bude postojala masovnija podrška građana (koji bi trebalo da pokažu maksimalnu odgovornost i disciplinu), veruje da je realno očekivati bolje rezultate.

Navodi da je teško predviđati, ali da se rezultati očekuju za sedam do deset dana od dana stupanja na snagu mera. Prema novim merama, ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade.

Đerlek kaže da će se posle desetak dana ponovo evaluirati situacija, i ako bude potrebno, mogu se očekivati još rigoroznije mere. Rekao je da je broj novoobolelih u Beogradu u nekoj stagnaciji. Međitim, kovid kapaciteti su puni i lekari i direktori se trude da preraspodelom obezbede mesta za pacijente sa teškom kliničkom slikom.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja je rekao da je na teritoriji cele Srbije situacija ista ili slična – vrlo ozbiljna, teška i neizvesna.

Izvor: RTS