Isidora Dankan je umetnica koju prati tužna, neobična i veoma potresna životna priča. I danas je nazivaju "majkom modernog plesa". Bila je balerina, zalagala se za bolji položaj žena u društvu i uvek je tvrdila da je umestnost život. Rodila se u Francuskoj kao Anđela Isidora Dankan, a ljubav prema umetnosti joj je usadila majka, pijanistkinja, poreklom iz Irske. Kada je otac napustio nju, njenu majku i tri starije sestre, bile su bukvalno gladne. Sanjala je o svetlima pozornice i sve što nije mogla da izrazi rečima, pokušavala je plesom.

Na sceni se pojavljivala bosa, ponekad u kostimima koji dosta otkrivaju. Pomerala je granice i tvrdila da klasičan balet nije umetnost jer ograničava ženu i ne dozvoljava joj da se izrazi.

Nastupila je u jednom restoranu u Čikagu, a onda je dobila angažman i u Njujorku. Međutim, zbog svog neobičnog poimanja baleta, izviždali su je i dobila je loše kritike. Zbog toga iz Amerike odlazi u London, gde su je primetili bogataši, željni noviteta i avangardne umetnosti. Izvodila je neobičan, drski ples i vrlo brzo postala popularna.

Odlučila je da otputuje u Rusiju, oduševljena komuniznom. Iza sebe je imala propale brakove i mislila je da se više neće vezivati. Ipak, bilo je drugačije. Jednom prilikom je zapisala:

"Od svake ljubavi u mom životu mogao bi se napraviti roman, i sve su se završavale tužno. Uvek sam čekala ljubav koja će se završiti dobro i trajati zauvek”.

Ali, nije je našla. Njena romansa sa slavnim ruskim pesnikom Sergejem Jesenjinom počela je snažno i strasno, ali se završila tragično. Upoznala je Jesenjina 1921. u Petrogradu u ateljeu slikara Žorža Jakulova. Isidora Dankan je tada imala 44 godine a Jesenjin 26. On nije znao da govori engleski, a ona je znala tek poneku reč ruskog. Ipak, ljubav je bila protkana svađama i čestim rastancima. Pisalo se da ju je Sergej često napuštao, ali ga je ona molila da se vrati i ostane uz nju. Strast koja je buktala između njih ubrzo se pretvorila u dramu i tragediju, a njihova veza je ostala upamćena kao jedna od najtragičnijih ljubavnih priča svih vremena.

Nakon što su se venčali, otputovali su u Ameriku, gde se Jesenjin promovisao kao pesnik, a ona kao balerina, prepoznatljiva po svom "plesu sa šalom". Bila je inspiracija Jesenjinu za brojne pesme, ali, daleko od domovine, on je pre svega bio muž slavne igračice, a tek onda pesnik.

Jesenjin je vremenom padao u depresiju: poeziju, ples i ljubav zamenile su svađe i alkohol. Ponekad je Jesenjin čak i fizički nasrtao na Isidoru, a na jednom od njenih koncerata ona je pozvala policiju koja ga je odvezla u psihijatrijsku bolnicu. Kada se vratio, Isidora mu je izgledala neprivlačno i suviše staro.

Jesenjin je bio u sve gorem psihičkom stanju. Jedan njegov prijatelj prisećajući se poslednjeg susreta, nekoliko dana uoči njegove smrti, rekao je da ga je pesnik upitao:

"Sviđa li ti se moj šal? To je poklon od Isadore (tako je zvao). Ona mi ga darovala. Eh, kako me je volela ta starica! Ja ću joj napisati... pozvaću je, i ona će razdragana dotrčati da mi padne u zagrljaj..."

Jesenjin je 28 decembra 1925. izvršio samoubistvo u Lenjingradu. Presekao je vene, zapalio cev od grejanja i obmotao šal sebi oko vrata. Bio je to onaj šal koji mu je Isidora poklonila.

Isidora se nakon toga potpuno povukla iz javnog života. Pokušala je da leči tugu novim vezama, te je tako u Nici boravila sa mladim, zgodnim ljubavnikom Italijanom. Tog 14. septembra 1927. prebacila je crveni šal oko vrata i krenula da se provoza sa njim. Šal se obmotao oko točka dok je automobil bio u pokretu i udavio je.

Isidora je imala dvoje dece, ali su i oni tragično nastradali 1913. godine. Ispala su iz kola u Senu i udavili se zajedno sa svojom dadiljom. Rodila je još jedno dete, sa jednim vajarem, ali je beba umrla ubrzo nakon rođenja. Od boli zbog gubitka dece se nikada nije oporavila.

Pogledajte i kako su čuvenoj glumici slava i novac doneli sreću.

BONUS VIDEO:

Balerina hijena demolirala lika na ulici! Kad pije viski bolje beži! Kurir

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.