Jedna oad najpopularnijih pevačica bivše Jugoslavije Hanka Paldum, danas slavi 68. rođendan!

Hanka je rođena 28.aprila 1956. godine u Bosni, u malom mestu Čajniče. Drugo je od ukupno petoro dece Muja i Pembe Paldum. U muziku se zaljubila još kao devojčica, a kao pevačica se ostvarila uz pomoć mlađeg brata Smaila koji joj je najviše pomagao i podržavao je da ostvari karijeru u muzici.

Pre nego što je Hanka trebalo da pođe u srednju trgovačku školu, porodica se preselila u Sarajevo, gde je Hanka zbog vanserijske lepote postala jedna od najpopularnijih devojaka sa čitavom listom udvarača. Međutim, ona je imala simpatije samo za jednog momka.

Hanku je majka vaspitavala strogo i moralno i nije joj bilo dozvoljeno da se dugo zadržava napolju posle škole, te je svoju simpatiju Muradifa Brkića viđala samo na putu od i do škole. Mladu lepoticu privlačili su kulturni mladići, a Muradif je bio baš takav. Kada su se upoznali, on je strudirao književnost, a Hanka je išla u srednju školu. Malo po malo su se družili i upoznavali i Hanka se na kraju zaljubila u njega. Venčali su se 1976. godine, kada je ona imala samo 20 godina.

Muradif je podržavao Hankin talenat i bio je siguran da će dogurati daleko, pa je uz pomoć jednog prijatelja i supruge osnovao izdavačku kuću Sarajevo disk, za koju je pevačica izdala brojne svoje hitove.

"Na neki način smo, spojivši rokenrol i narodni melos, napravili pravi preokret u narodnoj muzici. Prvi smo iz narodne branše pravili koncerte na stadionima i u dvoranama. Imala sam sreću da publika na samom početku moje karijere zavoli numere koje sam izvodila, a među njima je pesma Voljela sam, voljela. Nakon odlične saradnje sa Milićem Vukašinovićem, koji je komponovao za mene, usledio je munjeviti uspeh i osvajanje novih prostora. Sve se dešavalo naglo, u prilog čemu govori podatak da je moje ime uoči koncerta u Nišu na plakatima koji su ga najavljivali greškom napisano kao Hanko", ispričala je pevačica jednom prilikom.

Iako ju je sudbina obdarila izrazitim pevačkim talentom i fizičkom lepotom, u Hankinom životu su na samom početku karijere počele da se nižu tragedije. Čim je postigla prve pevačke uspehe, otac joj je preminuo, što je ona jako teško podnela. Zatim je 1981. godine nakon što je rodila ćerku Minelu, doživela kliničku smrt usled komplikacija koje su usledile posle teškog porođaja. Nekoliko minuta je bila klinički mrtva.

Ovo gorko iskustvo i težak oporavak nisu sprečili Hanku da se pet godina kasnije još jednom ostvari kao majka. Ostala je trudna i rodila sina Mirsada, ali je porođaj ponovo bio težak, a Hanka je ponovo doživela strašne komplikacije i izuzetno teško se oporavila. Uprkos svemu, deca su oduvek bila njeno najvrednije bogatstvo i prioritet, dok joj je karijera bila na drugom mestu.

"Majčinstvo sam doživela kao prirodan sled stvari u životu i uvek sam sebe smatrala prvenstveno ženom i majkom, pa tek onda umetnicom. Muziku sam smatrala delom sebe, nikada nisam obraćala posebnu pažnju na karijeru niti sam se opterećivala poslovnim uspesima, već mi je važnije bilo da svoju decu izvedem na pravi put", govorila je Hanka.

Uprkos svim iskušenjima, snažnoj ljubavi koja je krunisana rođenjem dvoje dece, Hanka i Muradif su se rastali nakon 13 godina braka. Pevačica se tada posvetila karijeri i deci kako bi prebolela rastanak od muža, ali ubrzo je počelo da se šuška kako joj je rane zalečio fudbalski trener Miladin Živadinović. Pričalo se da ju je zaprosio, ali Hanka nije želela da se uda, zbog čega su se navodno na kraju i rastali.

Treća ljubav Hanke Paldum za koju je javnost znala bio je trgovac iz Sarajeva Fuad Hamzić, kojem je rekla i sudbonosno Da, ali brak sa njim nije potrajao i ubrzo su se rastali.

Hanka je doživela još jedan jak udarac sudbine - njen mlađi brat Smail oboleo je od raka pluća, od kojeg je i preminuo u 50. godini. Pevačica je bila izuzetno vezana za njega i veoma je teško podnela ovaj gubitak.

Kada je njen sin odrastao, krenuli su novi problemi iza Hanku, koja je tada spoznala neke od najvećih roditeljskih strahova - sin Mirsad je 2005. godine pretučen u Sarajevu, o čemu su svi mediji pisali, a nekoliko godina kasnije Hanka je strahovala za goli život svog sina, koji je tada upucan. Nakon što se sve smirilo i prošlo nekoliko godina, 2014.godine Mirsad i Hanka ponovo su se našli u centru pažnje regionalnih medija, kada je mladić uhapšen zbog posedovanja pištolja i heroina.

Kao majka, Hanka je praštala sinu greške pravdajući ga "generacijom na koju je rat ostavio posledice". ali kada je u Nemačkoj bio učesnik saobraćajne nesreće u kojoj je stradao pešak, Hanka je odlučila da izbaci iz kuće i da mu više ne pomaže, kako bi se najzad opametio, iako se šuškalo da je ona platila odštetu porodici žrtve i sklonila sina "na sigurno".

Međutim, 2016. godine Mirsad je ponovo uhapšen na jednom graničnom prelazu, ali tada Hanka nije želela da se meša ni da mu pomaže na bilo koji način i ostavila je da se sam bori sa posledicama svojih grešaka.

Ono što je mnogima zanimljivo i dalje je Hankina lepota koja ne prolazi. Ona tvrdi kako je potpuno prirodna, da nikada nije otišla pod nož i da je potpuno pogrešno što žene toliko posežu za plastičnim operacijama i nastoje da večno budu mlade.

hanka paldum 02.jpg
ATA images / M.M. 

Hanka se i danas aktivno bavi pevanjem. Verna je svom stilu pevanja - sevdalinkama koje se trudi da približi i mlađim ljudima, kako na prostoru bivše Jugoslavije, tako i u inostranstvu, gde često ima nastupe.

Njeni hitovi Ja te pjesmom zovem, Crne kose, Uzalud mi tražiš oproštaj i Mojoj majci samo su neke od mnogih koje se i dalje rado slušaju i pevaju.

Pročitajte i burnu životnu priču Vesne Zmijanac!

BONUS VIDEO

Ispovest devojke koja se udala za brata blizanca TikTok/broox80

Tekst: Lepa&srećna / B.S.