Da sudbina nije htela drugačije i da ga opaka bolest nije odnela pre nešto više od dve godine, pevač Marinko Rokvić danas bi proslavljao 70. rođendan!

Marinko je rođen 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu u siromašnoj porodici poljoprivrednika. I Marinko i njegov brat od malih nogu su pokazivali zanimanje za muziku - Marinko je voleo da peva i svira na harmonici, dok je brat da neverovatnom lakoćom i perfekcionizmom igrao kolo. Nijedan nije imao nikakve časove, niko ih ničemu nije naučio, sve što su znali naučili su sami, piše Biografija. Podržavali su jedan drugog u svemu, a jedino su se svađali oko harmonike, jer su imali samo jednu.

Marinkova sestra od strica uočila je njegov talenat, pa ga je povela sa sobom u Beograd. Otišli su u muzičku školu „Stanković“, ali pošto je sve bilo popunjeno, mogao je da se upiše samo na odsek za klarinet. Ipak se odlučio za Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ i učlanio se u KUD „Nikola Tesla“ u kome je pevao.

Nakon završetka srednje škole, započeo je muzičku karijeru. Uglavnom je pevao narodne pesme, ali je zbog različitih "tezgi" usavršio i pevanje romansi i starogradskih numera. Prvu ploču snimio je 1974. godine.

View this post on Instagram

A post shared by @balkanskim.sokakom

Iako je shvatio da je muzika njegov životni poziv, Marinko je želeo da nastavi školovanje, te je upisao FON, ali je završio samo jednu godinu, jer nije mogao da uskladi nastupe sa predavanjima.

Kako je njegova popularnost rasla, imao je sve više posla i sve više novca. Lepo se oblačio, u čemu je baš uživao, pa je postao omiljen među devojkama. Na televiziji se pojavio posle pet godina bavljenja ovim poslom.

Posle vojske, koju je odlagao do 27. godine, je snimio veliki hit „Da volim drugu ne mogu“ koji je prodat u 600 hiljada primeraka. Svi snovi su počeli da mu se ostvaruju: kupio je stan, išao je na turneje, putovao je i važio je za plejboja. Pesme i albumi su se nizali, a i obožavateljke. 1980. godine uplovio je u strasnu romansu sa ženom po imenu Mila, koja je ubrzo ostala trudna i rodio se Marinkov prvi sin Dario. Kada je uvtrdio da je zaista njegov, Marinko je priznao sina i dao mu svoje prezime. 

"Ja sam imao super detinjstvo dok se nije zaratilo u Sarajevu. Onda nam je bilo teško, ali sve je to život. Znao sam odavno da mi je otac pevač, slušao sam njegovu muziku na kasetama. Marinko i ja smo uvek bili u kontaktu, a nastavili smo da se čujemo i kada sam se preselio u Kanadu 1995. godine. Moja mama je divna žena. Uvek se trudila da mi priušti više nego što je mogla. Voleo bih da su Nikola i Marko odrasli sa mnom, ali takva je sudbina. Voleo bih i da smo bliže, ali tehnologija napreduje i u stalnom smo kontaktu", rekao je jednom prilikom Dario Rokvić.

Četiri godine kasnije, Marinko Rokvić je upoznao Slavicu u koju se zaljubio do ušiju i koju je već naredne godine oženio.

Iz velike ljubavi ubrzo se rodio sin Nikola, koji je krenuo očevim putem i bavi se muzikom, a dve godine kasnije i Marko. Kada su njegovi sinovi odrasli i zasnovali svoje porodice, Marinkova najveća radost bili su trenuci provedeni s unucima.

Nažalost, od 2020. godine za Marinka sve kreće da se ruši, jer zdravlje počinje da mu propada. Mediji javljaju da je operisao cistu, a zatim se dugo borio sa bakterijskom infekcijom. Na jesen 2021. je postalo jasno da mu je zdravlje ozbiljno narušeno, a 6. novembra 2021. godine vest da je Marinko Rokvić preminuo rastužila je celu Srbiju.

Tek posle smrti otkriveno je da je pevač bolovao od raka pankreasa. Kao da je bio svestan da mu nema spasa, Marinko je odbijao da ode u bolnicu i želeo je da poslednje dane provede kod kuće okružen najmilijima. Navodno se oprostio od sinova Marka i Nikole, i poručio im da ostanu dobri ljudi, da nauče svoju decu da je porodica najvažnija, da čuvaju svoje supruge, kao i majku Slavicu i polubrata Darija.

umro marinko rokvic
ATA / Antonio Ahel 

Poslednji koncert održao je u junu 2021. godine i to sa sinovima Nikolom i Markom, kojim kao da se oprostio i od publike i od svoje karijere.

Nikola Rokvić je nakon smrti oca otkrio kako se Marinko duhovno preporodio od kako je saznao za svoju dijagnozu i kada mu je postalo jasno da izlečenje nije moguće.

"Uspeo je da se totalno preobrazi duhovno, da se pomiri sa svim ljudima sa kojima je možda imao neke nesuglasice, životno se ispovedio i venčao se u crkvi, dva meseca pred odlazak, sa mojom majkom", rekao je Nikola u jednoj emisiji i dodao da se Marinko noć pre smrti pričestio i ujutru umro.

Pročitajte i Tešku životnu priču Mire Furlan.

BONUS VIDEO

NIKOLA ROKVIĆ OTKRIO KOJA GA PESMA POGAĐA PRAVO U SRCE! Porodica i porodica su najvažniji , ali da mora da bira NE BI IMAO DILEMU kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&srećna/B.S.