Na današnji dan pre tačno tri godine, zauvek nas je napustila jugoslovenska glumačka diva Mira Furlan.

Jedna od najtalentovanijih glumica sa prostora bivše Jugoslavije ostala je upamćena po nizu pozorišnih uloga, ali i filmskih i serijskih ostvarenja, među kojima se najviše izdvajaju filmovi "Lepota poroka" i "Otac na službenom putu", koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1986. godine.

Osim brojnih glumačkih priznanja i velike karijere, život Mire Furlan obeležili su jaki udarci sudbine. Ovako je sve počelo...

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu u hrvatskoj porodici univerzitetskih profesora. Kao dete, Mira je volela američku rok muziku, dok se kao tinejdžerka preorijentisala na glumu. Diplomirala je Akademiji damske umetnosti u Zagrebu, a već sa 20 godina počela je da dobija uloge u pozorištu i na filmu. Osim glume, Mira je bila posvećena i učenju jezika, te je tečno govorila engleski, nemački i francuski. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, bila je aktivna članica jugoslovenskog feminističkog pokreta.

Poslovni uspesi su se nizali,a onda je Mira 1986. godine upoznala i ljubav svog života - sedam godina mlađeg srpskog režisera Gorana Gajića. Ljubav je cvetala, a Mira je živela na relaciji Beograd -Zagreb, jer nijedno od njih dvoje nije želelo da se zvanično preseli.

Mira je bila članica Hrvatskog narodnog kazališta, a igrala je i u beogradskim pozorištima.

A onda je izbio rat 1991. godine. Mira je dobila otkaz u Kazalištu, jer nije htela da se odrekne glume u Beogradu. U domovini je optužena da se priklonila Srbiji, praktično je javno linčovana u javnoj kampanji punoj kleveta. Oduzet joj je stan u Zagrebu koji je nasledila od bake, počela je da dobija preteće poruke i bilo joj je jasno da u Hrvatskoj više nije dobrodošla.

Ni Srbija nije bila najbolja adresa za ovaj par, te su pokupili najosnovnije stvari i u novembru 1991. godine se preselili u Njujork, gde su ostali čak 11 godina. Tamo se Mira pretežno bavila muzikom i u tišina patila zbog svega što joj se dogodilo. Imala je i jednu ulogu u televizijskoj seriji. Pre svega toga, u Americi je radila kao konobarica, da bi preživeli...

Sve vreme do povratka u Hrvatsku 2002. godine Mira je patila zbog progonstva iz domovine, koju je jako volela.

Jedino što Miru nikada nije napustilo jeste ljubav. Brak sa Gajićem bio je lep, a 1998. godine dobili su sina Marka Lava Gajića. Te godine su se i zvanično venčali.

Nakon dugog perioda u Americi, Mira je 2002. godine ponovo zaigrala u hrvatskom pozorištu, i to glavnu ulogu u predstavi Radeta Šerbedžije. Veliki zajednički povratak Mira i Goran ostvarili su 2008. godine serijom "Vratiće se rode", a potom je igrala u još nekoliko srpskih ostvarenja, i to uglavnom uloge ogorčenih, tragičnih heroina kojima su porodica, svet i društvo naneli nenadoknadivu nepravdu - baš kakva je Mira i bila.

U suštini, Furlan nikada nije prebolela nepravdu i uvrede koje su joj nanete i to je bila rana koju je do kraja života nosila na duši.

20. januara 2021. godine, zemlje bivše Jugoslavije beskrajno je rastužila vest o smrti velike glumice Mire Furlan u 65. godini života. Ona je tada već neko vreme patila od komplikacija usled virusa Zapadnog Nila, a o njenoj smrti u svom domu u Los Anđelesu pisale su sve svetske medijske agencije.

Nakon Mirine smrti, reditelj Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan uputio je izvinjenje u ime pozorišta zbog načina na koji je Mira Furlan tretirana početkom devedesetih, a hrvatski nedeljnik Globus izdao je izvinjenje zbog objavljivanja tri feljtona koji su napadali glumicu 1992. godine i koji su imali ključnu ulogu u javnoj kampanji klevete, usled koje je Mira proterana iz domovine. Goran Gajić je nakon njene smrti objavio knjigu "Voli me više od svega na svetu", koju je glumica napisala pred smrt.

Mira Furlan ostaće upamćena kao zaštitno lice osamdesetih i najpoznatijih kinematografskih ostvarenja, i kao neprikosnovena, multitalentovana lepotica i zanosna žena koja je bila san svih muškaraca tadašnje Jugoslavije.

Pročitajte i tužnu životnu priču Nade Mamule.

BONUS VIDEO

EVA RAS ŠOKIRALA IZJAVOM O MIKI ALEKSIĆU I MILENI RADULOVIĆ! Glumica ostavila voditelja bez teksta: Evo šta je imala da kaže Kurir televizija

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&srećna/B.S.