Komemoracija Žarku Lauševiću održava se danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Od voljenog glumca se opraštaju njegove kolege i prijatelji, a u prvom redu su Žarkova deca i supruga Anita. 

Irfan Mensur je zamolio njih sve da ne plaču, rekavši da bi se "Žarko sigurno ljutio" i ispričao kako su tekli njihovi prijateljski razgovori na relaciji Njujork-Beograd. 

Sa tugom se od Lauševića oprostila i Vida Ognjenović. 

- Žarko je Žarko, Žarko, Žarko. Obeležavali smo crvenim slovom datume njegovog dolaska. Uzbudljivo je bilo kad smo saznali da će posle stranstvovanja živeti ovde, bez redova letenja. Nemamo snage da prihvatimo njegov odlazak. Nagovestio ga je poklon publici. Ne bi Žarko bio Žarko da nije naslutio blizinu odlaska. Ne bi on bio on da nije ubedio lekare da mu pomognu da dođe i pokloni se publici.

petar bozovic zarko lausevic rados bajic-min.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Stajao je u blagom naklonu, sjaju njegove svojstvene lepote. Namučen, blag i setan dok su ga zapljuskivale salve aplauza u očima su mu bile iskrice uzbuđenja i dugog bola.

I dan je prošao i sve, pa i doživotna i evo poručivao je publici: "Evo, upravo prolazi i život, samo sam ga zamolio da malo sačeka da vam se poklonim." I ne pitajte više za kim zvona zvone ni ko je bio Žarko Laušević. Došao je iz nekog svog mitonosnog sveta i bio je mitska pojava. Umeo je da naslika, a ono za šta je slika nedovoljna iskazivao je pismom.

zarko lausevic kao silja u seriji sivi dom romul 099-min.jpg
Youtube / Romul 099 

Sledio je '68. slogan "Budimo realni i tražimo nemoguće". Žarko je igrao sve i na sceni i na ekranima i u životu. Tražio je nemoguće jer je i sam bio iznad svega. Surovom samoanalizom ispitivao je sebe. Napisao je da za tu izdržljivost zahvaljuje osim najbližih i rodbini, čije je posete u zatvoru iščekivao kao željan svega.

Žarko Laušević hospitalizovan
ATA / Antonio Ahel 

Tako je uspeo da uz sve nedaće ostane umetnik. Osetljiv, blag i osećajan i da uprkos svim zalima sačuva krhko biće i sa takvim žarom piše o svojoj porodici. Duboko saosećam sa njihovim bolom danas. Zbogom, neponovljivi Žarko moj, neka su ti povratak u nit i beskraj lakši no što ti je život bio", završila je Vida Ognjenović oproštaj od Lauševića koji je sahranjen danas u Beogradu. Pogledajte galeriju slika sa komemoracije, a pročitajte i kako je upozno i zavoleo Anitu.

Zorana Jevtić Okupljeni glumci i druge kolege u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Petar Božović Komemoracija Žarko Laušević MONDO