"Nemojte da je ko suzu pustio, Anita, Branka, deco, dragi prijatelji. Ljutiće se Žarko, znam ga." Ovim rečima je na komemoraciji Žarku Lauševiću počeo svoje sećanje na velikog glumca njegov prijatelj Irfan Mensur.

Na tužnom skupu u Jugoslovenskom narodnom pozorištu, danas su u prvom redu Žarkova supruga Anita i njegova deca, a brojne kolege su tu da odaju počast prerano preminulom Lauševiću. 

Komemoraciju je govorom otvorila Tamara Vučković Manojlović, upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

"Danas se opraštamo od našeg prijatelja, druga, kolege, glumca, našeg Žarka Lauševića. Prvi put je zaigrao na ovoj sceni 1981. u predstavi "Raskršće". Ovde je ostvario uloge u brojnim predstavama i svojim talentom, umećem i ulogama je obeležio taj period i istoriju JDP.

upravnica jdp.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji. Žarkov život bio je jedinstven, baš kao i njegov talenat. Napustio nas je 15. novembra 2023. Molim vas da mu minutom ćutanja odamo počast,"

Skup je započet minutom ćutanja u čast glumcu. Među mnogobrojnim kolegama su i Rade Zelenović, Milan Caci Mihailović, Aleksandar Srećković Kubura, Goran Jevtić, Vesna Čipčić, Nina Janković, Branka Petrić...

Na komemoraciji Žarku Lauševiću govore, pored Tamare Vučković Manojlović, i njegove kolege Vojislav Brajović, Irfan Mensur, Svetlana Bojković, Milutin Karadžić, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić, Petar Božović.

komemoracija zarku lausevicu dragan bjelogrlic zorana jevtic.jpg
Zorana Jevtić 

"Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem "šta misliš" i ja sam nekad mislio... nedostajaće mi preporuke koje knjige da pročitam i koje je kupovao. Nedostajaće mi ono što sam mu preporučivao", kazao je Mensur. 

"Nedostajaće mi jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape. Nedostajaće mi naše šetnje. On upali kameru na svom telefonu pa šetamo Njujorkom, a onda ja upalim kameru posle par dana pa šetamo Beogradom, a on mi kaže "lakše malo, da uživam". Dragi moji, ode Žarko, ali ja ne pristajem na to jer nije fer", rekao je Irfan Mensur.

Pogledajte skup u galeriji slika i pročitajte kako je Žarko upoznao i zavoleo svoju Anitu.

Zorana Jevtić Okupljeni glumci i druge kolege u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Tekst: Lepa&Srećna 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

BONUS VIDEO:

Gromoglasan aplauz za Žarka Lauševića Kurir/Zorana Jevtić