Maja Kovalski (17), koja je dobila 260 miliona dolara odštete na upravo završenom sudskom procesu, glavna je medijska tema.

Zvezda Netfliksovog dokumentarnog filma "Pazite na Maju" dočekala je presudu u suzama, jecajući za majkom koju - kako je kazala novinarima - ništa više ne može da vrati. Priča porodice Kovalski kida srca...

Ona počinje u trenutku kad Beata Kovalski, medicinska sestra i njen muž Džek počinju da strepe za zdravlje svoje ćerke Maje. Kod devojčice se, pre njenog 10. rođendana, javljaju učestale glavobolje, bolovi i lezije locirane u različitim delovima tela, a zbog problema sa nogama kretanje joj biva otežano.

Kad su se javili svi ovi simptomi, Beata je uspela da pronađe lekara koji je imao iskustva sa kompleksnim regionalnim sindromom bola (CRPS). Poznat i pod imenom Sudekovo oboljenje, ovaj sindrom se obično javlja posle povrede, ali i posle operativnih zahvata pa i srčanog ili moždanog udara.

maja kovalski 0785498469-min.jpg
Profimedia 

Bol uopšte nije u proporciji sa ozbiljnošću prvobitne povrede, navodi klinika Mejo na svom sajtu. Ovaj sindrom je redak, a njegovi uzroci još nisu jasni. Sa vremenom bol postaje sve jači, a terapija je najefikasnija ako se s njom rano počne.

"Bilo mi je jasno da je kod Maje bolest odmakla i da treba odmah krenuti sa agresivnom terapijom kako bismo je stavili pod kontrolu", kaže dr Entoni Kikrpatrik, kojem se Beata obratila za pomoć. U njegovoj bolnici je lečeno više od 3000 pacijenata sa kompleksnim regionalnim sindromom bola i ustanovljeno je da najbolje deluje ketamin.

maja kovalski 0785498464-min.jpg
Profimedia 

Beata i Džek su odlučili da ćerku odvedu u Meksiko, gde je praktikovano uvođenje pacijenta u ketaminsku komu. Ta procedura nije bila odobrena u Americi, ali se znalo da donosi moguće olakšanje tegoba.

Maji je bilo bolje nakon tog lečenja. Kad su se vratili iz Meksika, porodica više nije mogla da plaća dr Kirkpatrika, već je po njegovoj preporuci odabrala drugog lekara kojeg su mogli da priušte zahvaljujući osiguranju. On je Maji prepisivao niske doze ketamina.

"Bilo joj je sve bolje", priča otac Džek u dokumentarcu. "Noge koje su joj se krivile na unutra počele su da se ispravljaju, počela je da koristi ruke. Vratila se u školu, smejala se, igrala. Godinu dana je sve funkcionisalo."

Kada je uragan protutnjao kroz Floridu u oktobru 2016. godine, kod Maje su se iznenada vratili simptomi. "Bio je to jak napad, počela je da se žali kako je boli stomak, plakala i vrištala da joj se pomogne", seća se otac.

Pozvao je Beatu, koja je tad bila na poslu i ona je organizovala da devojčicu prime na trijažno odeljenje Dečje bolnice "Džon Hopkins".

Oca su upravo ispitivali o detetovoj bolesti i tom tada retkom lečenju ketaminom kad je očajna majka stigla u bolnicu. Dok je, onako zabrinuta, a dobro upoznata sa ćerkinom bolešću, objašnjavala lekarima kakva je bolest u pitanju, medicinska sestra nije ni sanjala da pokreće užasnu spiralu događaja.

Događaja koji će joj uništiti zdravlje i porodicu i naterati je da sebi oduzme život...

maja kovalski 0785499160-min.jpg
Profimedia, Netflix/Courtesy Everett Collection 

Majina majka je insistirala da detetu hitno daju visoke doze ketamina, ali medicinsko osoblje Dečje bolnice je njeno ponašanje ocenilo kao "ratoborno". Ubrzo je stigla i istražiteljka za slučajeve zlostavljanja dece dr Sali Smit. Ova doktorka je postavila nekoliko pitanja o Majinim simptomima i tretmanu i posle desetominutnog razgovora dete je stavljeno pod "nadzor države".

Debra Selsberi, advokatica koju je unajmila porodica Kovalski, kaže da je "Beata možda malo previše direktna ponekad" i da su "možda neki doktori bili uvređeni time". Prema njenim rečima, konflikt je počeo tako što se neko u Dečjoj bolnici "našao uvređen". Bez obzira na povod, konflikt je prerastao sve logične granice.

Na osnovu izveštaja istražiteljke i svedočenja medicinskog osoblja bolnice, sud je odlučio da Maju ne vrati roditeljima. Čak je zabranio da Maja viđa majku, jer je istražiteljka tvrdila da Beata zlostavlja dete izmišljajući joj simptome i terajući je da laže. Navodno je patila od manije da sebe predstavlja kao brižnu majku. Tako su bar tvrdili u bolnici.

depresivna zena.jpg
Shutterstock  

Pretres je održan u decembru 2016. godine, malo pre Božića. Maja je tada imala 11 godina. Dete je napisalo pismo sudiji u kojem ga moli da joj dozvole da vidi porodicu. Navodi da se oseća sve lošije i lošije. Na sudu se postavlja pitanje "da li postoji bilo kakav način da dete bar vidi majku, samo da je zagrli". Sudija odgovara: "Ne."

Sledećeg meseca, Beata je oduzela sebi život u garaži u njihovom porodičnom dvorištu.

"Znam da je to uradila zato što je sudija odbio molbu", jecao je muž kad je porodica pronašla telo. "To ju je ubilo. Samo je o tome pričala.

Nikad neću shvatiti zašto joj je uskraćeno da zagrli dete, ali znam da je Beata bila uništena kad smo izašli iz suda tog dana. Uništena."

Međutim, i on i Maja se nadaju da će nešto dobro izaći iz svog zla i bola koji su doživeli. Sud je doneo odluku u Majinu korist i osudio bolnicu i organizaciju privatnog zdravstvenog osiguranja u čije ime je istražiteljka Smit nastupala na ogromnu odštetu od 260 miliona dolara.

Što je još važnije, više porodica u Floridi se javilo sa sličnim iskustvima i nadaju se da će im Majin slučaj otvoriti put ka povoljnom sudskom procesu i ostvarenju pravde. Pročitajte i kako je glumac Kevin Spejsi prošao na sudu.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"DETE NE MOŽE U VRTIĆ, JA NE MOGU NA POSAO!" Srbima u Stanuloviću blokirani svi putevi: Ako se ovi nastavi ostaje JEDNO REŠENJE! Kurir televizi