Naučnici neprekidno ispituju zašto u nekim područjima sveta brojni žitelji žive i po sto godina, a takva mesta se nazivaju "plave zone". Upravo jedno ostrvo koje spada u ovu vrstu područja posetio je Jovan Memedović.  Voditelj kojeg svi hvale da je vrlo mladolik našao je najbliže mesto "večne mladosti" u susednoj Grčkoj!

Ostrvo Ikarija, na jugu Grčke, jedno je od tih "plavih zona". Ima ih po Evropi, Americi i Aziji, ali se pokazalo da stogodišnjaci koji u njima žive dele neke zapanjujuće sličnosti. U njihovoj dijeti je daleko više biljnih nego namirnica životinjskog porekla, skoro 95 odsto. Jedu mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, semenki, mahunarki i orašastih plodova.

"Ja sam otišao u Grčku, jer mi je najbliže, geografski", ispričao je Memedović u razgovoru za "Politiku". Proveo je deset dana sa žiteljima ovog malenog izolovanog ostrva. "Ima lepu, netaknutu prirodu, sa mnogo klisura i kanjona. E, sad izgleda da baš u tome leži odgovor na pitanje zašto su žitelji Ikarije dugovečni i zdravi. Ovde je svaki treći stanovnik doživeo devedesetu godinu."

jovan memedovic 2-min.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Kako kaže popularni Joca, doskora, ovde nije bilo nijednog asfaltiranog puta, a i struja je kasno stigla na Ikariju.

"Ali su, ipak, imali svega dovoljno. Kada su došli civilizacija i novac iz fonda Evropske unije, došla je i infrastruktura. Život je počeo da im se menja, međutim meštani Ikarije se i dalje ne daju. Drže se starog načina života. Svi imaju svoje bašte, retko ko kupuje i hrani se prerađenom industrijskom hranom", ispričao je Memedović.

Glavno jelo koje su mu spremili u jednom selu bilo je samo povrće na ulju. "Ništa više. Ukus je dobar. Jedanput mesečno ili ređe jedu kozije meso. Hrane se kozijim sirom kao u ostalim delovima Grčke", objašnjava Memedović. Prema njegovim rečima, celo ostrvo je naseljeno kozama i one se mogu videti na svakom koraku.

U "plavim zonama" u celom svetu, žitelji jedu simbolične količine mesa - do pet puta nedeljno i to ne više od 60 grama. Pošto su ove oblasti obično uz more, na jelovniku je riba, ali ni nju ne služe baš često - maksimalno dva-tri puta nedelj. Ne konzumiraju nikakvu prerađenu hranu, sve pripremaju sami.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna