Nijedan intervju nije izazvao toliko pažnje kao onaj koji je princeza Dajana dala 1995. godine za BBC. Gledalalo ga je više od 20 miliona ljudi. To je bio prvi put da neki aktivni član kraljevske porodice govori o otvoreno o privatnim stvarima, a princeza je imala toliko toga da kaže o životu u palati.

Tokom intervjua "Panorama" govorila je o nesrećnom braku sa princom Čarlsom i priznala da ih u braku troje. Dajana je tada priznala i da ima aferu, saopštila da se zbog afere princa Čarlsa sa Kamilom Parker-Bouls osećala bezvrednom, otkrila da je imala bulimiju i da je povređivala samu sebe. Takođe je nagovestila da princ Čarls možda neće biti sposoban da se prilagodi ulozi kralja ali i istakla da je osoblje princa Čarlsa pokrenulo kampanju protiv nje.

Intervju je bio eksplozivan i strahovalo da se da će srušiti celu monarhiju. Ubrzo potom, kraljica je pisala princu Čarlsu i princezi Dajani rekavši im da se razvedu. Martin Bašir, novinar koji je radio intervju sa princezom postao je slavan preko noći, ali je izgubio svaki kredibilitet kada je otkriveno da je do intervjua došao na prevaru.

"Bašir je prevario Dijanu i naveo je da veruje kako je dadilja zatrudnela sa princom Čarlsom", navodi Bi-bi-si.

Njihov novinar joj je čak pokazao lažnu "priznanicu" o abortusu koji je, navodno, obavila dadilja i naneo nemerljivu štetu svim osobama koje su pretrpele posledice zbog toga.

Telohranitelj o princezi Dajani
Profimedia 

"Mislim da je varljiv način na koji je intervju dobijen bitno uticao na ono što je moja majka rekla. Intervju je bio glavni doprinos pogoršanju odnosa mojih roditelja. Neopisivu tugu donosi saznanje da su neuspesi BBC značajno doprineli njenom strahu, paranoji i izolaciji kojih se sećam iz poslednjih godina s njom. Ali ono što me najviše rastužuje je to što bi, da je BBC pravilno istražio žalbe i zabrinutosti koje su prvi put pokrenute 1995. godine, moja majka znala da je prevarena. Nije me izneverio samo Bašir, već i lideri BBC. Ovi propusti, koje su utvrdili istraživački novinari, nisu izneverili samo moju porodicu, izneverili su i javnost", rekao je princ Vilijam.

Bašir se zbog toga izvinio njenim sinovima, vojvodama od Kembridža i Saseksa, ali je odbacio optužne princa Vilijama da je "podgrevao" njenu paranoju.

"Sve što smo uradili u vezi sa intervjuom bilo je kako je ona želela, od toga kada je želela da obavesti palatu, toga kada će biti emitovan, do njegovog sadržaja", rekao je Bašir koji je istakao da se kaje što je princezinom bratu pokazao falsifikovane bankovne izveštaje kao bi zadobio njeno poverenje.

Princeza je umrla 1997. godine, kada se automobil u kom se nalazila slupao u tunelu Pont de L'Alma u Parizu.

 Bašir je napustio BBC u maju 2021. godine navodno zbog zdravstvenih problema.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!