Od prvog čoveka britanskog javnog servisa Bi-bi-si stiglo je danas izvinjenje upućeno kraljevskoj porodici zbog intervjua sa Lejdi Dajanom koji je objavljen pre skoro tri decenije.

Ovaj šokantni razgovor pratilo je više do 20 miliona Britanaca, aLejdi Di je tada otkrila svoje muke sa princom Čarlsom s kojim je još bila u braku, a živela odvojeno od njega. Govorila je tada o pritisku medija, o želji da bračna zajednica uspe, ali i izgovorila onu čuvenu rečenicu "u ovom braku nas je bilo troje, znači malo gužva", misleći na Kamilu Parker.

Otkriveno je da je Lejdi Di bila prevarom uvučena u ovaj intervju, a zbog postupaka novinara Bi-bi-sija koji je s njom razgovarao je danas usledilo i izvinjenje.

lejdi di aleksandra petifer dadilja
Profimedia 

Intervju sa princezom od Velsa je bila epizoda dokumentarne serije Panorama koju je javni servis emitovao u novembru 1995. godine. Novinar Martin Bašir je zloupotrebio falsifikate kako bi pridobio poverenje Lejdi Di, a ona je dala eksplozivne izjave nesvesna kakve će dalje posledice toga biti.

"Bašir je prevario Dijanu i naveo je da veruje kako je dadilja zatrudnela sa princom Čarlsom", navodi Bi-bi-si. 

Njihov novinar joj je čak pokazao lažnu "priznanicu" o abortusu koji je, navodno, obavila dadilja i naneo nemerljivu štetu svim osobama koje su pretrpele posledice zbog toga.

princ čarls i lejdi di
Profimedia 

Aleksandri je zato sada Bi-bi-si isplatio "znatnu odštetu", ali Lejdi Di je poginula pre nego što je saznala istinu.Prinčevi Vilijam i Hari su ostali bez majke, a kao žrtve kobnih događaja i lažnih vesti, prošli su patnje koje je teško i zamisliti. Obojica su se zakleli da će otkriti kako je njihova majka prevarena.

"Da smo radili svoj posao kako treba, princeza Dijana bi saznala istinu za života. Izdali smo nju, kraljevsku porodicu i našu publiku", navodi Bi-bi-si u izvinjenju.

Izvor: Lepa&Srećna