Kao dete je svirao pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom, ali i prvim čovekom Sovjetskog saveza, Mihailom Gorbačovim. Sa tri godine je prvi put uzeo violinu u ruke i do danas ga smatraju virtuozom ovog instrumenta.

Stefan Milenković je Srbiju napustio 1992. godine, ali je srećan što je ponovo u svojoj domovini. "Kažu da sam lud što sam se vratio u Srbiju. Niko ne bi trebalo da objašnjava zašto se vratio u svoju zemlju, bez obzira na to kakva je. I da je najgora na svetu, a nije", piše Milenković u svojoj ispovesti za Kurir.

"Skoro 30 godina bio sam u inostranstvu i uradio sve što sam hteo. U Italiji, Njujorku, Ilinoju, u najboljim školama, na najboljim pozicijama. Ali idem za onim što me ispunjava, za sledećim izazovom gde mogu da budem kreativan. Ovde je izazov. A i ne razmišljam isto kao pre 10 godina.

S godinama, s rođenjem našeg sina, shvatio sam da ipak, a što se tokom korone videlo, kontakt preko Skajpa ne može da zameni fizičku blizinu. Hteo sam da budemo bliži familiji, na našem terenu. Razmišljao sam o Evropi, nije samo Srbija bila u igri."

Ipak, Stefan je imao još jedan cilj, a to je da pomogne našim studentima i mladim talentima. Želi i da doprinese popularizaciji klasične muzike kod nas.

Zbog Stefana je cela Srbija zavolela klasiku, a on danas kaže da voli stare narodnjake. "Omiljene su mi "Opa, opa!" od Luisa i Silvanina "Šta će mi život", priznaje Milenković.

Danas uživa u porodičnom životu, ali je bilo  perioda kad je bio usamljen." Na putu skoro svaki dan, u nekom drugom hotelu, kada se završi halabuka posle koncerta, na kraju - ništa. Sam si. Gledaš da odspavaš nešto jer krećeš u pet ujutru. Ostane neka praznina, nemaš više energije da ideš u sledeći grad, na sledeći koncert. Sad imam porodicu i dom u Novom Sadu. To je neprocenjivo. Imam tu bazu iz koje idem negde na dva-tri dana", kaže Milenković.

Sa suprugom Goricom se upoznao u Banjaluci, gde Stefan gostovao tokom turneje s Edinom Karomazovim. "Ona je studirala gitaru, znala Edina, pozdravili su se u garderobi i odmah me je privukla. Nakon koncerta organizovali su u moju čast ples i doveli mi damu koja je neki tango šampion", ispričao je Stefan. "Ali je ta divna i jadna devojka plesala sportski tango i nikako nam nije išlo, pa sam iskoristio priliku da celo veče plešem s Goricom."

Sin im se rodio pre dve godine, a Stefan je bio prisutan i pomagao na porođaju.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna / Kurir