Nekada su ga nazivali čudom od deteta, jer je nastupao sa tri godine; već sa šest pobedio je na međunarodnom takmičenju violinista, a potom svirao pred američkim predsednikom Reganom i papom. 

PROČITAJTE JOŠ: NOVAK ĐOKOVIĆ OTKRIVA KAKO JE VRATIO SAMOPOUZDANJE: ovo je momenat koji će pamtiti do kraja života

Danas je Stefan Milenković (1977.) profesor violine na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, koji neprekidno radi na sebi i ispituje granice ljudskog bića. Veliki je avanturista koji iza sebe ima više od 600 skokova padobranom, motorom je dva puta prokrstario Ameriku, bavi se jogom... Vrhunsku karijeru ispisao je hiljadama koncerata u svim poznatim salama širom sveta, a na kraju leta 2017. godine nastupao je u Beogradu sa ArtLink virtuozima u okviru ArtLink festivala mladih talenata, koji organizuje Jovanka Višekruna Janković

Šta za vas znači rad s mladim muzičkim talentima? 

- To je mozda najlepša i najvažnija misija u kojoj umetnik može da učestvuje. Veoma je važno da mladi muzičari imaju podršku, ali i da se usmeravaju i dobiju najbolje moguće instrukcije za razvoj. Karijera u muzici je veoma zahtevna i često neizvesna, tako da neizmerno cenim entuzijazam mladih koji žele da svoj život posvete umetnosti.

Koja osobina je ključna pri vrednovanju nečijeg muzičkog talenta? 

- Na to se ne može odgovoriti jednostavno jer zavisi od mnogo faktora i podložno je promeni zavisno od uzrasta. Ali ako pokušamo da generalizujemo, onda je to možda kombinacija osobina ličnosti koje uključuju sposobnost da energetski razumete muziku i da ste u stanju da povežete svoju emotivnu ličnost s muzičkom narativom, zatim disciplina i inteligencija i čak, rekao bih, svest o telu. Retko se dešava da svi imaju baš sve, već se često zapaža tendencija u nekom pravcu, a tadu veliku ulogu igra pedagog, koji te snažne osobine ne sputava već potencira, a istovremeno radi na razvijanju drugih.

Kako vam se danas čini vaše detinjstvo iz kojeg je stasao muzički genije? 

- Sve u svemu, ne mogu se požaliti (smeh)! Bilo je mnogo rada, uzbuđenja, neverovatnih i jedinstvenih iskustava i verovatno ništa ne bih menjao.

Šta biste savetovali mladima koji žele da krenu vašim stopama? 

- Da veruju u sebe, vredno rade i nikada ne prestanu da napreduju, da se razvijaju kao muzičari i kao osobe.

Poznati ste po izrazitoj stabilnosti, duševnoj rannoteži - na koji način to održavate? 

- Verujem u pripremu, organizaciju i planiranje unapred, jer smatram da to mnogo doprinosti našoj zdravoj psihi. Isto tako, mislim da je veoma važno da se brinemo i o svom telu i zdravlju uopšte jer je sve drugo bez toga mnogo teže ili čak nemoguće. Zato pored uravnotežene ishrane, na primer, skoro svakog dana radim i aštanga vinjasa jogu, koja mi pomaže da održim psihofizički balans i nivo energije, što mi potom omogućava intenzivan ritam kako u karijeri tako i u životu. U suštini, nema nekih tajni, zar ne? (smeh)

U kojoj meri emocije oblikuju pristup umetnosti, nastup na koncertu? 

- Bez emocije umetnost i ne postoji. Pod tim mislim da umetnost mora da se stvara sa emocijom, i umetnost treba da prouzrokuje emociju kod onoga koji je posmatra ili sluša. Ako vas neko umetničko delo ostavi ravnodušnim, onda mi se čini da tu nešto nije u redu. Naravno, emotivna reakcija na umetnost je različita koliko su različiti i ljudi, pa drugačijoj publici prija drugačiji estetski izraz, i to treba uzeti u obzir.

Šta je za vas sloboda ličnosti i koju moralnu vrdnost najviše cenite kod drugih? 

- Rekao bih da veoma cenim slobodu kao koncept, i da bez neke osnovne slobode ne postoji možda ni osnovna podloga za ispunjen život.

Da li ste strog profesor? 

- Zavisi od studenata! (smeh)

Kako ste upoznali svoju drugu suprugu i čime vas je osvojila? 

- Upoznali smo se u Banjaluci na jednoj od mojih turneja, a neke od osobina koje su me odmah privukle kod nje bile su samopouzdanje i smisao za humor.

Da niste violinista, bili biste...?

- Sigurno vojni pilot, ili nindža, a idealno i jedno i drugo - znači, pilindža! (smeh) A možda i Betmen ili Džems Bond, naravno, ako bi mi se ukazala prilika. (smeh)

Koju vrstu umetnosti, posle muzike, najviše volite? 

- Pre svega, fascinira me ljudsko biće, naš potencijal i izraz u svakom obliku. Tu se, naravno, podrazumevaju razni vidovi umetnosti, ali to uključuje i niz drugih disciplina u kojima blista fantastičan spoj uma, duha, tela i vizije.

Podrška mladim talentima: Stefan Milenković i Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor ArtLinka

Tekst: I. M.

Izvor: Lepa & Srećna