Jelena Đoković uživa u poučnim pričama, a jednu je juče podelila na svom Instagram nalogu i pozvala pratioce da i oni daju svoje komentare. Posebnu vrednost ova priča o bogatstvu ima za roditelje, po njenom mišljenju, ali i svi ostali će naći mudrost u njoj.

Ispod drveta na kraju malog sela, jedan sadhu (sveti čovek) se spremao da prenoći. Dok je pripremao svoj ležaj, u njegovom pravcu je sav uzbuđen i zadihan trčao čovek i mahao mu rukama i vikao:

"Čekaj! Čekaj! Daj mi kamen!"

"Kakav kamen?", zbunjeno je pitao sadhu.

"Sinoć mi je u san došao Gospod” objasnio je čovek pokušavajući da dođe do daha. "Rekao mi je da potražim svetog čoveka i da će mi on dati kamen koji će me učiniti zauvek bogatim čovekom."

Sadhu se zamislio a onda uzeo svoju vreću i iz nje izvadio dijamantski kamen veličine dečije pesnice.

"To mora da je ovaj kamen. Pronašao sam ga juče pored puta. Evo, uzmi ga." Rekao je smireno.

Čovek je bio u šoku. Uzeo je najveći dijamant koji je ikada video i otišao bez reči.

Sledećeg jutra se vratio trčeći nadajući se da će ponovo zateći sadhua ispod drveta.

"Nisam mogao oka da sklopim celu noć." Rekao je: "Stalno sam razmišljao koliko mora da si bogat kada si mi tako bez razmišljanja predao najveći dijamant na svetu. Evo, odlučio sam da ti ga ipak vratim u zamenu za tvoje bogatstvo koje te čini tako darežljivim." I tako je čovek postao sadhuov učenik.

Jelena naglašava da joj je ova priča važna jer smatra da uvek treba da imamo u vidu šta je nama kao roditeljima bitno, kad nam se deca svađaju, kad smo u ulozi nekog ko ima moć, kad ulazimo u sobu dok se deca otimaju oko nečega.

"Uvek je tu dilema izmedju dijamanta i mudrosti", piše Jelena. "Da li ćemo birati da budemo sudije i procenjujemo situaciju/decu/krivca/Štetu (u priči bi to bio simbol dijamanta - vredan, veliki, donosi bogatstvo); ili ćemo birati mudrost - i staviti se u ulogu posrednika, učitelja koji podučava decu kako da izraze svoje potrebe i osećanja bez konflikta, pogrdnih reči, tužakanja…"

Novakova supruga ističe da su darežljivost i nevezivanje za materijalne stvari zapravo put oslobadjanja i prosvetljenja. Po njenom mišljenju, decu tome možemo podučavati baš u tim prilikama kada ih želja za nečim nadjača i nagna na posesivnost, ljubimoru, ljutnju, agresiju…

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna