Naš najpoznatiji tekstopisac Marina Tucaković preminula je danas u Beogradu, a ostavila je ogroman trag u muzici - generacije su uz njene stihove volele, tugovale i veselile se. Počela je sa pisanjem stihova vrlo mlada i ostala verna lepoj reči do poslednjih dana.

Marina je rođena u Beogradu 1953. godine, a već sa 19 godina je počela da piše tekstove za pop pesme, paralelno studirajući Ekonomski fakultet. Tada je sarađivala sa grupom Zana koja je objavila vanvremenski hit "Dodirni mi kolena".

Marina je od tada nanizala toliko hitova da im se ni broja ne zna. Pisala je pesme za Cecu, Lepu Brenu, Zdravka Čolića, Draganu Mirković, Jelenu Karleušu, Acu Lukasa, Miligram i mnoge druge.

Za Željka Joksimovića je, između ostalog, napisala i pesmu "Nije ljubav stvar", s kojom je nastupao na takmičenju za pesmu Evrovizije. Na istom takmičenju učestvovala je i njena pesma "Ljubav je svuda", koju je izvela grupa Moje 3.

TV Pink/Screenshot, Mondo/Stefan Stojanović Marina Tucaković galerija

Za ovu pesnikinju ljubavi je važilo da odlično zna koji pevač može da otpeva njene stihove tako da mu se veruje. Tako je svojevremeno rekla da je samo Džej mogao da otpeva "Ugasila si me kao zadnju cigaretu". Za Nedu Ukraden je napisala čuvene stihove "Zora je svanula, suza je iz oka kanula", za koje se i danas smatra da su najskuplji ikad napisani na našoj estradi.

Među pevačima koji su se proslavili uz njene pesme su i Saša Matić, Ana Nikolić, Nataša Bekvalac. Mnogi misle da je najlepše napisala Oliveru Mandiću, s kojim je bila u ljubavi četiri godine.

Marina Tucaković
ATA / Antonio Ahel 

Marina Tucaković bila je decenijama u braku sa Aleksandrom Futom Radulovićem, sa kojim je zajednički potpisala brojne muzičke albume. Sa njim je imala dvoje dece - starijeg sina Milana Radulovića Laću i mlađeg Miloša koji je rano preminuo. Posle ove tragedije svi su mislili da će Marina prestati da piše, ali ona se izborila kao lavica sa svim nedaćama.

Ipak, 2018. godine joj je dijagnostikovan rak dojke. Lečila se kod nas i u inostranstvu, a stanje se povremeno poboljšavalo. Futa je bio sve vreme uz nju i hrabrio dok je prolazila kroz cikluse hemoterapije, negovao kod kuće, a sin je čak spavao uz nju na odeljenju za onkologiju, ležeći na dušeku na podu bolesničkog apartmana. Obojica su joj pružali podršku i ljubav do poslednjeg dana.

U poslednje vreme je svoje poruke ostavljala na Instagramu, a čak ni tada je nije napuštala želja da one budu jezgrovite i pune smisla. Među onima koje će se pamtiti je i ova:

U jednom danu se rodiš. U jednom umreš. U jednom se zaljubiš. U jednom danu upoznaš osobu koja ti promeni život. U jednom danu se sve dogodi.

Izvor: Lepa&Srećna