Čuvena glumica Glen Klouz je odlučila da otkrije kakve je traume preživljavala decenijama pošto je detinjstvo provela u sekti.

U novoj seriji "Ona strana mene koju ne možete da vidite", oskarovka prepričava kako se njen otac dr Vilijam Taliafero Klouz priključio jednoj konzervativnoj religijskoj grupi u trenutku kad je imala samo sedam godina.

Otac je toliko bio zagrižen za rad u ovoj organizaciji da je preselio porodicu u Švajcarsku gde su živeli petnaest godina.

"To je zapravo bio kult", kaže Glen. "Stalno se deklamovalo jedno te isto, bilo je jako mnogo pravila, mnogo kontrole. Bilo je stvarno grozno."

Sa 22 godine Glen se vratila u Virdžiniju radi studija, ali je njena sposobnost da ostvari trajne veze bila oštećena.

"Uništili su me, emocionalno i psihološki. NIsam uspela da nađem stalnog partnera i žao mi je zbog toga", ispričala je Glen. "Inače je prirodno da čovek bude u takvoj vezi. Mislim da se kod mene nikad neće izgubiti te reakcije na stvari koje me bole, ali barem sam ih svesna. Tako bi i drugi možda mogli da bar izbegavaju situacije koje ih čine toliko ranjivim, naročito kad su u vezi."

"Strašno je da nešto što doživiš u tako ranom detinjstvu može da bude toliko destruktivno. To su traume u detinjstvu. Psihološke traume. Moja sestra je već imala svoju decu kad mi je priznala da stalno razmišlja o samoubistvu."

Glen je uspela da pritekne sestri u pomoć pa su joj u 50. godini dijagnostifikovali bipolarni poremećaj i psihotične tendencije. Krila je to od svih, od detinjstva, kako drugi roditelji ne bi zabranili deci da se igraju sa njom. Slavna glumica je osnovala organizaciju za borbu protiv stigmatizacije obolelih od mentalnih bolesti.

 Izvor: Lepa&Srećna