Deca se uznemire kada se osećaju neprijatno, kada ne mogu da iskažu svoje emocije na pravi način, kada su umorni, gladni, kada jednostavno nešto nije kako su želeli ili kada ne umeju da kažu šta žele. Niz se može nastaviti u nedogled.

Metod za umirivanje deteta koje se oseća nesigurno ili neprijatno, a koji je jako često koristila princeza Dajana, veoma je delotvoran. Jednostavan je i dete odgovori na njega brzo, umirujući se za nekoliko trenutaka.

S obzirom na to da se često nalazila sa decom u situacijama gde su zajedno bili izloženi pogledima drugih ljudi, jer su u javnosti uvek izazivali radoznalost i skretali pažnju na sebe, princeza Dajana je morala da zna kako da umiri svoju decu ukoliko im postane neprijatno ili se unervoze. Istim metodom se sada koristi i njen sin, princ Vilijam, kada se u javnosti nađe sa suprugom i decom.

Ako želite da brzo i lako umirite dete - spustite se na njegov nivo, bukvalno. Nemojte ga gledati sa visine, već se sagnite ili sedite pored njih kako biste se našli na istoj visini i kako biste mogli da im date do znanja da ste tu za njih i da ste u tom problemu zajedno.

Pored toga, recite im nešto što će ih ohrabriti ili što će im prijati, skrenite im pažnju na nešto što vole ili što im je interesantno. Ostanite u ovom položaju i na toj temi o kojoj pričate sve dok ne vidite da se dete smirilo. Nekada je detetu potrebno samo nekoliko minuta podeljene pažnje, ali i malo ohrabrenja da nastave mirno. Nije lako odrastati i biti dete!

Izvor: Bebac