Među holivudskim zvezdama sve je više pobornica zdravog života i lajfstajla u skladu sa prirodom. Na sopstvenom primeru pokazuju da ženi ne treba ni šminka ni hiruški tretmani ili zahvati kako bi istakla i očuvala svoju lepotu.

Aktivistkinje za očuvanje naše planete, neke su u ovu svrhu pokrenule i sopstvene biznise. O ovim damama je reč:

DŽESIKA ALBA

Osim po svojim ulogama, ova majka troje dece poznata je i kao vlasnica kompanije Honest, koja proizvodi kozmetiku za mame i bebe s najmanjim procentom štetnih sastojaka. Zahvaljujući tome, našla se na Forbsovoj listi najbogatijih Amerikanki koje su same zaradile svoje poslovno carstvo.

– Imam iskustva sa profesionalnim šminkerima još od svoje dvanaeste godine, ali nikada nisam naišla na kozmetičke proizvode čiji su sastojci efikasni a pritom nisu štetni. Zato sam takvu šminku morala sama da napravim – objasnila je glumica kako je došla na ideju o pokretanju sopstvenog biznisa. 

A pošto zna da nije lako pronaći odgovarajuću kozmetiku za različite tipove kože, nastoji da njeni proizvodi olakšaju taj izbor svim ženama.

dzesika alba
Profimedia 

ŽIZEL BUNDŠEN

Brazilska lepotica i top-model mnogo je više od lepog lica i skladne figure. Naime, zbog svog aktivizma u okviru zaštite životne sredine pre nekoliko godina proglašena je za „najzeleniju” među poznatim ličnostima. Član je Rainforest alijanse koja se bavi očuvanjem flore i faune prašuma.

Inspirisana jednostavnošću i lepotom prirode, Žizel se uključila u poduhvat pošumljavanja dizajnirajući novu liniju sandala i papuča. Svaki kupac učestvuje u očuvanju brazilskih šuma, koje su zbog svog raznolikog biljnog i životinjskog sveta veoma važne za opstanak čitave planete.

Takođe, ona pristaje da radi samo za kozmetičke kuće koje ispunjavaju sve ekološke zahteve: da su njihovi proizvodi bezbedni za prirodu, da ne sadrže štetne sastojke, da nisu testirani na životinjama i da su sva pakovanja napravljena od recikliranih materijala. Osim toga, njena ishrana sastoji se od 80 posto svežeg povrća, isključivo organskog porekla.

zizel bundsen
Profimedia 

ALIŠA KIZ

Slavna pevačica jedna je od retkih dama iz sveta poznatih koja na licu nikada nema ni gram šminke. Ališa je još 2016. godine rešila da promoviše prirodan izgled i prestala da koristi bilo kakvu šminku, pa je čak ni glamurozni nastupi ne sprečavaju u tome. Kako je istakla u jednom intervjuu, tu odluku je donela u čast svom putu ljubavi i osnaživanja.

– Više ne želim da se skrivam iza šminke. Ne želim da skrivam svoje lice, svoj um, svoju dušu, svoje misli, snove i probleme. Mislim da je, definitivno, veoma teško biti žena. Odeš na posao i ako nisi našminkana toga dana, ljudi odmah kažu: „Oh, izgledaš umorno!” I nije tako samo u industriji zabave, u filmskoj i modnoj industriji ili u bilo kom poslu i časopisima koje čitamo, već je to kolektivna svest. A pritom ništa ne može da poremeti tu neverovatnu, urođenu lepotu, koja postoji u svakoj ženi, jer smo mi najneverovatnija stvorenja koja su ikad stvorena. Zapanjujuće je koliko su sve žene lepe – tvrdi Ališa.

Uprkos tome što je prestala da koristi ruž, puder i maskaru, ona i dalje blista na crvenom tepihu, a razlog, kako sama kaže, leži u činjenici da se zdravo hrani i redovno vežba.

alisa kiz
Profimedia 

KAMERON DIJAZ

Nastojeći da produže mladost, mnoge zvezde su se podvrgle botoksu, filerima i veštačkom održavanju mladolikog izgleda. Međutim, poznata glumica i novopečena mama Kameron Dijaz već duže vreme promoviše prirodan izgled, dostojanstveno starenje i pojavljivanje u javnosti bez šminke.

Glumica je čak objavila dve knjige u kojima promoviše zdrave životne navike. Dok je radila na svojoj prvoj knjizi The Body Book, cilj joj je bio da poduči mlade žene o tome kako im funkcioniše telo i pomogne im da donose pravilne odluke o svom zdravlju. Stoga je intervjuisala lekare, naučnike, nutricioniste i mnogo drugih stručnjaka, a zatim to što je i sama naučila, iznela u knjizi, koja se potom našla na listi najčitanijh u Americi.

kameron dijaz
Profimedia 

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Lepa&Srećna