Najčešći krivac za žutilo i gubitak sjaja na noktima je preterano korišćenje laka za nokte i loša nega. Ovo je prolazno stanje i može se lako rešiti.

Kada čujete da neko savetuje da "nokti odmore jedan dan od laka kako bi mogli da dišu", znajte da je to delom tačno, a delom ne. Nokti ne mogu da "dišu", ali ih zaista treba odmarati od laka. Evo zašto...

Bez obzira na to što su čvrsti i na izgled glatki, nokti imaju poroznu površinu. Za njihovo zdravlje i negu, važno je da ih redovno tretirate kvalitetnim uljima, najbolje uljem jojobe. Ako ga trenutno nemate, poslužiće i bilo koje drugo - maslinovo, bademovo, ricinusovo. U danu "odmora", redovno mažite nokte posle svakog pranja ruku.

Tri najbolje boje laka za jesen
Shutterstock  

Uveče im posvetite desetak minuta, tako što ćete ih potopiti u toplo ulje. Nemojte da svaki put prosipate upotrebljeno ulje, već ga držite u činijici s poklopcem i "reciklirajte". Temperatura ne treba da se previše podiže i ono će moći dugo da stoji.

Za izbeljivanje fleka na noktima i prstima možete koristiti sodu bikarbonu, kao i limunov sok rastvoren u vodi ili troprocentni hidrogen-peroksid.

Od suplemenata, preporučuju se biotin, cink kao i vitamin E. Ukoliko pored promene boje noktiju primetite i da su zadebljali, mrve se, a oko njih je koža otekla ili ima krvarenja, u pitanju je infekcija i morate se javiti lekaru.

Tekst: Lepa&Srećna