Mnoge žene pate od listanja i pucanja noktiju, a ne shvataju da same doprinose ovom problemu. Upravo njima posvećuje pažnju Ana Renata, popularna Poljakinja koja živi i radi u Kanadi, a čiji video klipovi imaju brojne preglede na Jutjubu. Njeni saveti za negu su pomogli mnogima da ostvare svoj san - da imaju lepe nokte i negovane ruke.

Upravo takvo iskustvo je podelila na njenom kanalu i izvesna A. iz Poljske, koja se godinama mučila zbog noktiju koji se listaju i pucaju. Kako piše, prethodno ih je redovno sekla, turpijala, glancala "baferom" i mazala sredstvo za jačanje noktiju.

Onda su, malo-pomalo, nokti počeli da se listaju, zacepljuju se i lome, a ona je samo menjala razne proizvode za mazanje. "Dala sam mnogo novca, isprobavala silne brendove, ali nisam uspevala da spasem nokte sve dok nisam promenila sistem", piše sad već veoma srećna A.

nokti 1-min.jpg
Youtube / TheSalonLife 

Ona je otkrila da mnoge blogerke i vlogerke upozoravaju na sastojke lakova za zaštitu i jačanje noktiju. Oni su namenjeni prethodno oslabljenim noktima koje treba da ojačaju. Ako su vaši nokti već dovoljno čvrsti, ova sredstva mogu izazvati problem, jer će zbog njih mnogo lakše pucati.

Sečenje noktiju makazicama, takođe, može da dovede do razlistavanja noktiju. Turpijanje može biti rizično, naročito ako uvlačite turpiju duboko pod nokat i skraćujete površinu na kojoj nokatna ploča prijanja uz prst.

Trljanje nokta "bafer" turpijama je, takođe, tehnika kojom se ploča stanjuje, zbog čega su pucanje i "razlistavanje" česta posledica.

bafer turpija.jpg
Shutterstock  

Kako savetuje Ana Renata, ako se pojave ovakvi problemi, treba prestati sa mazanjem bilo kog laka za nokte, uključujući i sredstva za njihovo ojačavanje. Najvažnije je posvetiti se prirodnoj nezi i imati dovoljno upornosti i strpljenja.

Za početak, prestanite da sečete nokte makazicama, već koristite samo turpiju. Njome rukujte veoma oprezno i ne zavlačite je duboko pod nokat, već pokušajte da "pustite" nokte da porastu što duže mogu - tako da vire bar malo izvan ivice nokatne "posteljice" - ležišta nokatne ploče. 

nokti 4.jpg
Shutterstock  

Prestanite da sečete kožicu oko nokta. Ako je potrebno, samo uklonite zanoktice sa same nokatne ploče i to što nežnijim alatom - drvenim štapićem, zaobljenim instrumentom iz seta za manikir ili noktom druge ruke. Prestanite da koristite "bafer" turpiju, ne stanjujte nokat nipošto.

Tri najbolje boje laka za jesen
Shutterstock  

Svaki put kad operete ruke, nanesite trunčicu ulja jojobe na svaki nokat. Koliko god da vam se to čini komplikovanom i neizvodljivim, žene koje su ostvarile svoj san o lepim noktima kažu da - nije. Treba samo malo izmeniti navike, nećete ništa isprljati na sebi i oko sebe, a cena bočice ulja jojobe je zanemarljiva u poređenju sa onim što ste dosad trošili.

Jednom do dvaput nedeljno, držite vrhove prstiju u zagrejanom ulju jojobe desetak minuta. Zadovoljna A. kaže da je sve ove savete pratila "do u detalje" i da je za samo nekoliko meseci pretvorila svoje nokte u malo remek-delo. 

Sad joj je čak žao i da ih namaže bilo kakvim lakom - pogledajte koliko su lepi!

nokti 2-min.jpg
Youtube / TheSalonLife 

Tekst: Lepa&Srećna