Za zdrav, negovan i mladolik izgled kože lica važan je pravilan odabir proizvoda, a ne njihova količina, a prvi korak uvek treba da bude dobro i temeljno skinuta šminka.

Stručnjaci navode da je uveče, pre spavanja, najvažnije dobro odstraniti apsolutno svu šminku sa lica, kao i prljavštinu koja se tokom dana skuplja na koži. Poznato je da je Južna Koreja "kolevka" nege, a upravo tamošnji eksperti za kožu preporučuju dvojako čišćenje lica koje se sprovodi na sledeći način - najpre skinite šminku kremom za čišćenje lica na bazi ulja, a potom penom za čišćenje lica.

Na drugom mestu je hidratacija. Veoma je važno da vam krema koju nanosite uveče sačuva vlagu u koži i da se ujutro probudite s negovanim licem. Savetuje se da koristite proizvode sa hijaluronskom kiselinom, koja će svakoj kremi dodati hidratantna svojstva.

Domaća krema protiv bora
Profimedia 

Takođe, možete koristiti i hidrirajuću noćnu masku za lice. Ona će dodatno omekšati vašu kožu i smanjiti bore, a koža će ostati hidrirana i tokom noći, dok spavate.

Na trećem mestu su anti-ejdž proizvodi, a kada je reč o ovoj kategoriji na vrhu liste sastojaka su retinol i antioksidansi, koji se nalaze u noćnim serumima i drugim proizvodima ovog tipa.

Posebnu pažnju treba posvetiti očima i usnama, jer je na tim delovima lica koža izuzetno tanka i osetljiva, pa zahteva dodatnu negu. Područje oko očiju negujte kremama s retinolom, a usne balzamima, i to posebno pre spavanja, kako bi se tokom noći koža nahranila.

Piling za lice preporučljivo je koristiti dva puta nedeljno, kako biste se rešili mrtvih ćelija kože koje se nagomilavaju tokom nedelje. Savetuje se da se piling uradi pre spavanja, kako bi se do ujutru koža opustila i crvenilo povuklo. Nakon pilinga, treba staviti kremu za lice, da bi se koža umirila.

Koža lica i kako je treba negovati pred spavanje
Youtube/Printscreen/Natural Kaos 

I za kraj, zdrav i redovan san ključni je faktor za negovanu kožu. Pored toga, savetuje se da se potrudite da spavate na leđima, a ne na boku ili na stomaku, jer se u tim slučajevima stvara pritisak na kožu lica, koji izaziva pojavu bora. Uz to, spavanjem na leđima sprečavate nagomilavanje tečnosti u predelu očiju i izbegavate pojavu podočnjaka i jutarnjeg crvenila.

Tekst: Lepa&Srećna