Skandinavke mogu da se pohvale izuzetno zdravom i negovanom kožom, a za razliku od, na primer, žena iz Japana i Južne Koreje, koje su poznate po tome da u svojoj rutini imaju i po 10 koraka, one se trude da broj proizvoda koje koriste svedu na minimum.

Jednostavna, a efikasna rutina je ono čime se vode, pa se čitava njihova filozofija lepote može svesti na tri ključna koraka.

1. Hidratacija

Hidratacija je neizostavan korak do savršene kože, a to znači da treba da pijete dovoljno vode, ali i da koristite proizvode koji hidriraju lice, preporučuju se oni sa hijaluronskom kiselinom. Jedan od trikova je i da kremu ili losion nanesete tri minuta nakon pranja lica.

Kremu ili losion treba koristiti svaki dan, koristite nežni čistač koji neće ukloniti prirodna ulja, kao i eksfolijate jednom do dva puta nedeljno.

2. Rutina nege kože treba da bude prilagođena godišnjem dobu

Proizvode koje koristite za negu lica treba da menjate u zavisnosti od godišnjeg doba. Ono što vašoj koži prija u letnjim mesecima, neće joj odgovarati i u zimskim, zbog drugačijih uslova kojima je koža izložena. Različita je količina vlage u vazduhu, a različit je i nivo UV zračenja, piše journal.hr.

Tokom zime treba koristiti proizvode koji će koži pomoći da zadrži vlagu. Zbog toga zimi treba birati bogate kreme i serume, a leti proizvode koji nisu masni i koji neće zapušiti pore.

3. Ne preskačite SPF

Bez obzira na godišnje doba, zaštitni faktor ne bi trebalo zaobilaziti. Zimi on može biti niži nego leti, ali nije preporučljivo da bude niži od 20. UV zračenje postoji cele godine, a SPF umnogome utiče na pojavu bora. Takođe, nije dovoljno SPF naneti samo ujutro, već ga treba obnavljati i kasnije tokom dana, kao i koristiti balzam za usne sa SPF-om, da biste od sunčevog zračenja zaštitili i usne.

Tekst: Lepa&Srećna