Svi tražimo način da produžimo mladalački izgled kože, kose i tela, a postoje mnoge navike koje nam mogu "dodati" godine,
Svaka žena sanja da produži mladost, ali mnoge prave greške koje umanjuju njihovu lepotu. Nije tajna da se tokom godina metabolizam usporava, koža gubi gipkost i čvrstinu, a bore su neminovnost. Sa dvadeset godina koža izgleda drastično bolje nego sa četrdeset. Stručnjaci upozoravaju na navike koje čine da izgledamo starije.

Nepravilna ishrana i nedovoljan unos vode

Dokazano je da neodgovarajuća ishrana može ubrzati proces starenja organizma. Činjenica je da nas namirnice ne snabdevaju samo energijom, u vidu proteina, masti, ugljenih hidrata i vitamina. Nutricionista Olga Šupo navela je namirnice i navike koje dovode do prevremenog starenja.

Prosti ugljeni hidrati

Lekarka medicine protiv starenja Olga Šupo navela je grupe namirnica i navela navike u ishrani koje dovode do starenja.

Preveliki unos šećera, peciva i raznih slatkiša doprinosi preranoj pojavi znakova starenja. Prema rečima stručnjaka, proizvodi sa prostim ugljenim hidratima mogu smanjiti imunološku odbranu organizma za 50% u roku od 6 sati.

Prekomerna potrošnja voća

Povećan sadržaj fruktoze dovodi do većeg opterećenja insulina. Ovo je razlog koji mnogima nije očigledan a koji dovodi do prevremenog starenja organizma.

Nedovoljan unos vode

Nedovoljan unos vode izaziva proces intoksikacije. Kako se toksini akumuliraju u telu proces starenja se ubrzava.

Neredovan i nedovoljan san

Važnost kvalitenog sna je neprocenjiva. Кozmetičarka-estetičarka Natalija Varlamova primećuje: "Oni koji zanemaruju san preopterećuju pankreas, koji je odgovoran za metabolizam. Кao rezultat toga, mehanizam starenja organa počinje ranije nego kod onih koji dobro spavaju"

Upotreba narodnih lekova

Ponekad možete pronaći zaista funkcionalne recepte, ali ih je malo. Žene često nisu svesne da štete svojoj koži neadekvatnim prozvodima. Oksana Jurčenko, dermatolog ističe da devojke često brišu lice salicilnom kiselinom, kako bi se rešile akni.

 "Na ovaj način ubijate zaštitne funkcije vaše kože,  a ako koristite kremu za bebe za hidrataciju kože, ona začepljuje pore i čini kožu masnom.

Previše izražena mimika

Ako ste ljubitelj ispijanja koktela kroz slamčicu, žmirkanja i pomeranja obrva, živopisnog izražavanja emocija licem, treba da znate da sve to doprinosi ranoj pojavi bora.

Sunčanje i previše topla voda

Dermatovenerolog Marija Šiškina podseća da je najpovoljnije vreme za sunčanje od 8 do 11 časova i posle 16 časova. Preostalo vreme se smatra najopasnijim periodom za sunčanje. To je zbog činjenice da zraci ujutru i uveče prolaze kroz deblji sloj atmosfere i raspršuju se, dok tokom dana deluju pod pravim uglom.

"Sunce izaziva prevremeno starenje kože i ozbiljno je oštećuje kada lice nije zaštićeno kremom za sunčanje. Ovo važi i za tople kupke. Čest kontakt sa toplom vodom dovodi do oštećenja površinskog sloja kože, a takođe izaziva suvoću i iritaciju kože “, upozorava Oksana Jurčenko.

Ona savetuje: temperatura vode treba da bude nešto viša od telesne temperature, a nakon kupanja potrebno je namazati kožu.

Previše šminke

Debeo sloj podloge, mnogo pudera, nekoliko slojeva senki - ovo je previše za vašu kožu. Ako volite da nanesete sve odjednom, onda vam koža neće biti zahvalna za to.

"Ponekad devojke, pored pogrešne nege lica, kupuju ne baš skupe proizvode sumnjivog sastava i nanose ih u nekoliko slojeva. To doprinosi začepljenju pora, pojavi akni/iritacije, a zbog činjenice da je koža sve vreme ispod šminke i ne diše, sklona je brzom starenju", kaže kozmetolog-estetičar Natalija Varlamova .

Izvor: Lepa&Srećna