Iako vam se na prvi pogled čine kao zdrave, pojedine jutarnje navike zapravo mnogo više štete vašoj koži, nego što vam donose koristi.

One su naizgled zdrave, a u stvari su razlog pojave bubuljica, fleka ili preranih bora.

1. Svaki dan jedete ovsene pahuljice za doručak

Ovo jeste zdrav način da započnete dan, ali ako previše često jedete ovsenu kašu na taj način uskraćujete svom telu druge hranljive materije. To može dovesti do toga da vaša koža postane suva i da vam se pojave ljuspice. Bitno je da budete umereni u svemu i da ubacite raznolikost u vaš doručak.

2. Dugo se tuširate

Ukoliko se dugo tuširate vrelom vodom ona oštećuje zaštitni sloj kože koji zadržava preko potrebnu vlagu, što dovodi do ubrzavanja procesa starenja. Takođe, vruća voda može oštetiti kapilare na licu jer izaziva njihovo širenje, a dovodi i do suve i ispucale kože.

3. Pijete kafu pre doručka

Kafa je moćan diuretik, što znači da može dovesti do blage dehidracije. Ovo će zauzvrat otežati toksinima da izađu iz vašeg tela kroz kožu i učiniće je izloženijom prevremenim borama.

Kafa za zdravlje jetre
Screenshot / Youtube / Yummy Indian Kitchen 

4. Kremu sa zaštitnim faktorom nanosite samo kada je sunce napolju

Krema za sunčanje pomaže u zaštiti vaše kože kada ste napolju tokom leta, ali ako je koristite čak i ako ceo dan provedete u zatvorenom prostoru ili je oblačno vreme, možete sprečiti starenje kože. Iako staklo koje se koristi u automobilima, kućama i kancelarijskim prozorima blokira većinu UV zraka, ono i dalje ne štiti vašu kožu od štetnog UV zračenja. Dakle, čak i ako radite u kancelariji ceo dan i ne provodite mnogo vremena na otvorenom, ipak je bolje da nanesete kremu za sunčanje kako biste pomogli vašoj koži da duže ostane mlađa.

5. Držite se iste jutarnje rutine nege kože duže vreme

Kada ujutru žurite da izađete napolje, lakše je da uzmete isto sredstvo za čišćenje i hidratantnu kremu za lice koje ste koristili prethodne noći. Međutim, da bi vaša koža izgledala i osećala se bolje, dermatolozi preporučuju da promenite rutinu nege kože u skladu sa godišnjim dobima i da pređete sa pilinga za čišćenje na blaže sredstvo, kako vreme postaje hladnije.

6. Koristite pogrešno sredstvo za pranje lica

Ako vam je lice masno nakon buđenja razlog je to što vaše telo gubi vodu tokom noći, a kao način da spreči dehidraciju, počinje da proizvodi više sebuma. Ipak, nemojte koristiti sredstva za čišćenje sa oštrim formulama. Bolje je da operete lice mlakom vodom koristeći nežno sredstvo za čišćenje i nanesete hidratantnu kremu pre nego što se lice potpuno osuši.

Izvor: Lepa&Srećna