Kada je, pre nešto više od godinu dana, u Engleskoj zabranjen botoks za maloletnike, svi smo se zapitali - da li je moguće da su se čak i tako mlade osobe odlučivale za ovaj kozmetički tretman? Ispostavilo se da ih je, samo u jednoj godini, bila 41 hiljada, pa se javila zabrinutost da nema dovoljno zakonske regulative. Zato je vlada odlučila da stane na put bar kad je reč o mlađima od 18 godina, kojima od tad nisu dozvoljeni ni fileri.

Ubrizgavanje botoksa je inače najtraženiji kozmetički zahvat u celom svetu. Pandemija korona virusa kao da je doprinela popularnosti ovog načina podmlađivanja, pa je u mnogim zemljama porastao broj ordinacija i kozmetičkih salona u kojima se obavlja. Često je i cena sve pristupačnija, kod nas ona za jednu regiju iznosi oko 130 evra pa naviše.

Nisu samo žene te koje se okreću botoksu, već ga sve češće koriste i muškarci. Zanimljivo je da na Zapadu ovaj tretman ponekad rade i političari, pa i advokati i detektivi - kažu da je za njihovu profesiju važno da im se emocije ne vide toliko na licu. Ima tu i bankara, a jedan psihijatar kaže: "Toliko moram da kontrolišem izraz lica pred pacijentima da mi je botoks bio bolje rešenje".

Botoks se najčešće koristi za uklanjanje bora, pre svega za one oko očiju i na čelu. Bebi botoks se radi sa vrlo malom dozom preparata, pa se bore samo ublažavaju. Tretmani se izvode i na pazušnim jamama, jer se može sprečiti preterano znojenje. Međutim, kozmetičari svedoče i da ima i zahteva za botoks na stopalima, a neke devojke ga traže da im znojenje ne bi upropastilo isfeniranu frizuru.

Ako zanemarimo ove bizarne zahteve, botoks se već ustalio kao jedan od redovnijih antiejdž zahvata, ali to ne znači da treba da mu pristupite olako. Ako se odlučite za njega, obavezno odaberite salon ili ordinaciju u kojoj ga injektuje lekar, jer posledice mogu biti različite. To su glavobolja i povišena temperatura u prva 24 sata, kao i modrice i podlivi. 

U ređim slučajevima dolazi i do poremećaja u vidu, zamagljene ili duple slike ako je botoks dat u predelu očiju. Kod primene na vratu, nije isključena mogućnost otežanog disanja, pa se tada hitno javite lekaru. Kako izgleda ubrizgavanje botoksa, pogledajte u video snimku.

Kako se radi botoks  tiktok/feathersoundsmiles

Izvor: Lepa&Srećna