Operacija nosa je jedna od najtraženijih intervencija estetske hirurgije, ali se na njene rezultate pacijenti najčešće žale. U novije vreme pojavile su se i drugi kozmetički zahvati koji mogu da pomognu da najzad dobijete profil iz svojih snova.

Gornja polovina nosa je sačinjena od kosti, a donja od hrskavice. Rinoplastikom, što je stručni izraz za operaciju nosa, možete promeniti i jedno i drugo. Hirurg je taj koji će vam dati najbolji savet za vaš konkretan slučaj. On će uzeti u obzir i samu kožu nosa, kao i druge delove lica, kako bi krajnji efekat zahvata bio što bolji.

Najvažnije je da pacijent dobro razume šta jeste, a šta nije moguće postići. Ponekad je možda mala brada ta koja naglašava nos pa on deluje veći i zato bi povećanje brade moglo dati bolje rezultate. Tek kada svi detalji budu jasni i dogovoreni, može se pristupiti operaciji.

Vrsta anestezije zavisi od tipa operacije, moguće je neke intervencije obaviti i samo u sedaciji, pod lokalnom anestezijom, dok je za druge neophodna opšta anestezija.

Hirurg ima veliki broj opcija na raspolaganju, u zavisnosti od plana operacije. Nekad su potrebne minimalne promene, a nekad se dodaje hrskavica uzeta sa drugih delova tela. Takođe, koriguju se i eventualne devijacije nosne pregrade, pa se i disanje poboljšava.

Iskustva pacijenata ukazuju da krvarenje i dreniranje iz rane traje bar nekoliko dana, tako da unutrašnji zavoji ostaju i po čitavu sedmicu. Za to vreme, pacijent mora da izbegava naprezanja i bilo kakve ekstremne izraze lica, treba da se uzdrži i od smeha. Zubi se peru vrlo oprezno, naročito se vodi računa da se ne pomera gornja usna.

Barem mesec dana ne treba nositi naočare, jer one vrše pritisak na nos. Moguće je da se pojave otoci kao i modrice na očima, koji traju i po dve-tri nedelje, dok će otekline na nosu ostati i duže. Ne savetuju se hladni oblozi, već samo smanjenje količine soli u hrani. Ponekad se desi i da tek nakon godinu dana vidite pravi rezultat operacije. Međutim, čak i milimetarske promene mogu da, u velikoj meri, izmene izgled lica.

Sve je manje zahteva za operacijama nosa, jer su sad na raspolaganju i fileri. Njima je moguće izmeniti oblik nosa, a intervencija traje desetak minuta. Pacijent može da se vrati na posao istog dana. Cena je daleko niža nego kod rinoplastike, ali filerima nije moguće sve. Na primer, nije moguće smanjiti nos. Takođe, fileri se moraju obnavljati, često već za godinu dana.

Ipak, mnogi se upravo zato i opredeljuju za njih. Uprkos tome što se sa hirurgom sve možete dogovoriti i on obavi sve što ste želeli, nije isključeno da ćete požaliti zbog hirurškog zahvata. Tako je, na primer, manekenka Bela Hadid, inače proglašena najlepšom ženom na svetu, svojevremeno izjavila: "Volela bih da sam sačuvala nos svojih predaka." Sa filerima te brige nema, jer možete odustati od njih kad poželite svoj "stari" nos natrag.

Izvor: Lepa&Srećna