Nijednoj ženi ne pada lako problem sa masnom kosom. Teško je napraviti bilo kakvu frizuru, neprijatna je u dodiru s licem, na vetru izgleda očajno. Međutim, ovakva kosa budi i brigu kad je reč o zdravlju. Lekari čak ponekad kažu da ona pokušava nešto da nam "poruči".

Prvo što treba da proverite jeste da li je sve u redu sa hormonima. Disbalans može da bude prouzrokovan stresom, ali i tabletama za kontracepciju. Ako ne uspevate da rešite problem promenom navika, obratite se lekaru. Međutim, za početak, proverite da li dobro održavate higijenu kose. Često previđamo da uz pranje kose treba uvek povezati još dve stvari - čistu jastučnicu i kapu. Zato, vodite računa da i jedno i drugo uvek perete kad operete kosu.

Takođe, ne preterujte sa preparatima za negu kose - balsam nikad ne stavljajte na sam koren, a to se odnosi i na druge "leave-in" proizvode. Ipak, najvažnija promena koju treba da usvojite odnosi se na samo pranje i vrlo često ona bude dovoljna.

Iskustva pokazuju da prečesto šamponiranje može da dovede do poremećenog rada lojnih žlezda. Dermatolozi se ne protive svakodnevnom pranju kose ako je ona masna, ali nemojte tome pribegavati ako je rad žlezda normalan, a vi samo želite da vam kosa još lepše miriše.

Takođe, i ako već jeste masna, izbegavajte da na kosi koristite velike količine jakih šampona i da ih snažno utrljavate u kožu glave. Potrudite se da prvo dobro skvasite kompletnu kosu, zatim razredite malo šampona u vodu i dobro promućkajte pa taj rastvor nežno rastrljajte po glavi. Ako perete kosu svakog dana, biće dovoljno jedno šamponiranje. Pazite da kosu dobro isperete. 

Izvor: Lepa&Srećna