Svi koji pate zbog masne kose veruju da moraju da izbegavaju sve jače preparate za negu. Zbog toga se često dešava da im teme bude masno a vlasi tanke, lomljive i krajevi ispucali.

Najčešće je razlog tome predrasuda da će ulje za negu dodatno zamastiti kosu i da tek onda nećete moći da se izborite sa problemom zbog kojeg je, sigurno, često perete.

Međutim, odabrano ulje deluje zapravo suprotno. Kad ga utrljavate u kožu glave, time pružate dodatne hranljive materije korenu kose i lojne žlezde dobijaju "informaciju" da mogu da smanje lučenje supstanci za zaštitu vlasi. Ako kožu glave isušujete, ove žlezde će biti podstaknute da pojačaju rad i davaće više masti.

Ulje obavezno utrljavajte pre pranja kose. Lagano ga umasirajte, jer će ono najbolje rastvoriti sve prljavštine. Takođe, odvojiće i odumrle ćelije kože koje bi se inače mogle pretvoriti u perut. Ne zaboravite, masnoća se najlakše rastvara drugom masnoćom.

Tek posle desetak minuta, kad proces bude završen, operite kosu na uobičajen način.

Koristite kvalitetna ulja za kosu - najbolje bademovo, ricinusovo, kokosovo ili arganovo. Najbolje je da ulje ugrejete u činijici (možete je spustiti u veću činiju sa vrućom vodom), a zatim zahvatate pomalo tupferom i utapkate u koren. Masirajte vrhovima prstiju koliko vam prija.

Izvor: Lepa&Srećna