Da li se i vi borite sa "procvetalim" krajevima kose? Možda je vreme da promenite navike u nezi, jer svako tretiranje toplotom, farbom i blanšom oštećuje kosu. Međutim, istraživači sada napominju i da uzrok pucanju vlasi treba tražiti čak i u pranju kose.

Pre svega, nemojte prati kosu češće nego što je to stvarno neophodno. Mokra kosa je uvek daleko podložnija oštećenjima, pa što je češće kvasite, to će i krajevi češće pucati.

Jedna od najrizičnijih faza je šamponiranje. Ako previše često utrljavate šampon u kožu glave, sprečavate lojne žlezde da rade svoj posao. Rezultat će biti suva kosa, podložna oštećenjima.

Međutim, najveće iznenađenje je otkriće izneto u Internacionalnom časopisu za nauku o kosi, a to je da šamponi za često pranje kose mogu biti pogubni za krajeve. Prema tim nalazima, u njima obično nema regenerišućih i zaštitnih sastojaka pa se to odražava na vitalnost dlake.

Ako osećate potrebu da kosu perete svakog dana, naročito ako svakodnevno vežbate i znojite se, stručnjaci savetuju da je ponekad operete samo vodom, ne koristeći šampon. Alternativa je da, pre pranja, u krajeve utrljate neko zaštitno ulje, maslinovo, arganovo ili ulje jojobe. Ostavite da deluje bar par minuta, pa onda perite kosu.

Izvor: Lepa&Srećna