Koliko puta ste otišli kod frizera i rekli "Želim da mi ošišate samo krajeve"? I koliko puta ste strepeli da li će ti "krajevi" značiti da ćete ostati bez jednog ili tri centimetra kose? Split ender je trimer koji je mnogima doneo olakšanje kad je reč o ovakvim dilemama.

U pitanju je aparat koji šiša samo rascvetale krajeve, čitavom dužinom kose, što je idealno za one vlasi koje su oštećene raznim preparatima i toplotom korišćenom za stilizovanje kose - fenom, peglom, raznim presama.

Nekoliko proizvođača pravi vrlo slične modele, a njihova primena je identična. Neophodno je da kosa bude oprana, osušena i ispravljena. Zatim se uzima pramen kose, raščešlja i stavi između dva kraka split endera, kao što se stavlja u presu, na primer. Kad se split ender zatvori, uključuje se zeleno svetlo što je signal da je spreman za rad. Povlači se naniže, od korena do kraja kose i pri tome on šiša rascvetale krajeve. Može se preći triput preko istog pramena.

Tako treba obraditi celu kosu, što je dosta zahtevan posao. Ovu uslugu nude i u nekim frizerskim salonima, pa je možda bolje da prvo probate kod profesionalca pre nego što se odlučite da, eventualno, i sami nabavite ovaj uređaj.

Iskustva su podeljena - dok neke žene tvrde da ne primećuju nikakvu razliku na kosi nakon takvog tretmana, druge su vrlo zadovoljne jer im kosa izgleda zdravija i glatka.

Split ender za ispucale vrhove kose Instagram/thelashlounge.ro

Split enderi ne mogu da zamene šišanje, upozoravaju frizeri, ali mogu da prorede potrebu za čestim skraćivanjem, a kosa će - u međuvremenu - izgledati zdravija i glatka. Ostaje obaveza da se ipak i šišate, barem jednom u dva meseca, ne samo radi zdravlja kose već i da bi frizura bila osvežena.

Izvor: Lepa&Srećna