Maderoterapija je tehnika intenzivne masaže drvenim alatima, poput "oklagija" sa različitim umetnutim valjcima ili polukupolama koje deluju na principu vakuuma. Budući da je ova masaža postala prvo popularna u Južnoj Americi, gde reč "madera" znači "drvo", izraz maderoterapija se proširio celim svetom.

Kozmetičari i terapeuti koji se bave maderoterapijom tvrde da ona smanjuje ili eliminiše celulit. Obično dodaju da ona podstiče cirkulaciju limfe, otklanja stres a na licu čak može i da, navodno, ukloni bore. Međutim, istraživanja nisu dokazala nijednu od ovih tvrdnji. Jedino što se sa sigurnošću može reći da, kao i svaka masaža, i ovaj tretman može da opusti zategnute mišiće i tako donese olakšanje. Može i da smanji vidljivost celulita.

Ako se radi pravilno, masaža uvek podstiče limfnu drenažu, zbog čega se celulit pod kožom manje primećuje. Ukoliko se kombinuje sa sredstvima koja se mažu na kožu, može se podstaći i prirodna lipoliza - proces koji razlaže masti u telu - učinak bude i dugotrajniji.

Ako želite da isprobate maderoterapiju, obavezno potražite osobu koja je za to obučena i dugo je praktikuje. Mnoga iskustva govore o bolnim masažama, pa i primetnim modricama nakon nje, a ovo se javlja samo ako nije sprovedena ispravno.

Da bi se primetio eventualni efekat, potrebno je nekoliko tretmana nedeljno, koje valja obavljati oko tri do četiri meseca. Većina masera kaže da se prvi rezultati vide nakon barem 10 do 12 sesija.

Za tvrdokorni celulit, preporučuju se i pilinzi ili kreme koje sadrže kofein. Ovakvi preparati, posebno ako su kombinovani sa masažom, mogu da privremeno smanje vidljivost celulita. Podstiču lipolizu, jačaju cirkulaciju i mogu da pomognu pri izbacivanju viškova vode.

Izvor: Lepa&Srećna