Anticelulit masaža je jedna od metoda eliminacije celulita. A koliko je efikasna? Može li ona da se izbori sa ovim problemom, ili previše očekujemo od nje?

Priča o celulitu i njegovom uklanjanju je uvek aktuelna. Kažu da 90% žena ima ovaj problem. Sigurno nijednoj nije drago što ga ima, a većina njih intenzivno traga za rešenjem. U spektru rešenja nalaze se anticelulit kreme, čajevi i naravno anticelulit masaža.

Neki upoređuju celulit sa pomorandžinom korom, ali ga je možda bolje uporediti sa  loše umešenim testom. Onda kada testo dobro izmesite i usitinite grudve, ono postaje glatko, zar ne? Iste efekte očekujemo i na našoj koži, samo što mi baš i nismo pravljeni od brašna. Može li onda anticelulit masaza zaista da pomogne u borbi protiv celulita? Može, ali samo ako je iskombinovana sa dobrim gelom, uljem ili kremom.

Postoje zablude da je celulit samo ženski problem i da počinje u određenim godinama. Istina je da čak i bebe imaju celulit kao i da ga imaju i muškraci. Stvar je samo u tome što ni jedni ni drugi od celuluita ne prave veliki problem. Žene su sklone ulepšavanju i pogled na celulit  na butinama ne čini baš da se one dive sebi osećaju lepo. A istini za volju, celulit zaista nije privlačan oku.

PROČITAJTE JOŠ: OD SADA, NE PLAĆAM MASERKU NI ANTICELULIT TRETMAN: evo kako možete sami da uradite masažu koja skida celulit

Šta je i kako nastaje celulit?

To je sloj masnog tkiva koji se nalazi tik ispod kože između fibroznih vlakana koja vezuju mišiće i kožu. Najčešće se javlja celulit na butinama, zadnjici i stomaku jer tu imamo najviše masnih naslaga. Njegovom pojavljivanju doprinosi loš način života, pre svega loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti, kao i nedovoljno tečnosti u organizmu.

Često se kao uzrok celulita pominje višak kilograma. Gojaznost i celulit, naravno, idu ruku pod ruku, ali i mršave osobe mogu da ga imaju, pod uslovom da nisu anoreksične (koje su bukvalno samo kost i koža) ili profesioalni bodibilderi (koji su kobinacija mišića i kože).

Postoje 3 stadijuma celulita – od onog koji je vidljiv samo onda kada kožu stisnete prstima, do onog koji je vidljiv golim okom i tvrd na dodir.

Na pojavu celulita utiče i genetika, a ako ste žensko, celulit na butinama se skoro podrazumeva. Za razliku od muškaraca, žene u predelu zadnjice i butina imaju najviše masnih naslaga ali i mnogo tanju kožu ispod koje celulit mnogo lakše dolazi do izražaja.

Kliknite OVDE da pročitate šta anticelulit masaža podrazumeva!

PageBreak

Anticelulit masaža je jedan od efikasnih načina da se rešite celulita na butinama i zadnjici.

A šta ovakva masaža podrazumeva?

Za razliku od obične masaže sa ručnim masažerom, ovo je prilično agresivna metoda i vrlo je verovatno da u njoj baš i nećete uživati i smatrati da je ona nešto najbolje za celulit. Ipak, druge metode mogu biti još bolnije! Takav je recimo tretman celulita injekcijama, sličan onom koji se radi na licu radi smanjena bora – mezoterapija.

Anticelulit masaža može biti efikasna u borbi protiv celuluta, ali kada je radi stručno lice koje zna šta radi. Ova metoda pomaže da se masno tkivo odvoji od kože i da se ravnomerno rasporedi, pa samim tim celulit postane manje vidljiv. Anticelulit tretman direktno utiče na samu površinu kože i stimuliše cikrulaciju. Time se postiže da koža bude zategnutija, da dobije više hranjivih materija iz krvi, da se obnovi kolagen koji utiče na čvrstinu i elastičnost kože, ali i da se kroz kožu izbace toksini zarobljeni u formi celulita.

Masaža protiv celulita je metoda koja pokreće i limfni sistem i veoma je važno da se radi na pravi način, pravim intenzitetom i u pravom smeru – smeru protoka limfe kroz limfni sistem. Zato se pokreti u ovoj masaži kreću odozdo na više. 

Celulit možda i ne bi bio tako strašan kada bi se to masno tkivo ravnomerno rasporedilo ispod kože da bude glatko. A upravo u tome može da pomogne anticelulit masaža.

PROČITAJTE JOŠ: SUVO ČETKANJE NAJBOLJE U BORBI PROTIV CELULITA: ovo žene rade kod kuće, a košta 0 dinara

Svi potezi su deo anticelulit masaze:

Prva faza: kako anticelulit tretman ne bi bilo bolan, koža se prvo zagreva laganim pokretima nekoliko minuta i to je prva faza

Druga faza: nakon toga prelazi se na štipanje i pritiskanje kako bi se delovalo na slojeve ispod površine kože. Ovo razlaže celulit i olakšave njegovo izbacivanje iz tela.

Poslednja faza: Ona se  završava laganim dugačkim pokretima od kolena naviše, tj. prema srcu, i njihova svrha je da omoguće izbacivanje toksina.

Da bi se potpomogao proces razgradnje masnog tkiva i izbacivanja toksina veoma je važno da posle tretmana unosite dosta vode. 

Jedna ovakva masaža svakako nije magična i efekti nisu večni, posebno ako ne promenite neke navike u svom životu. Potrebno vam je barem 10 tretmana da biste mogli da kažete da anticelulit masaža deluje.

Imajte na umu: Uzalud štipanje, masiranje i trošenje energije oko celulita ukoliko nastavite sa lošim navikama koje pogoduju njegovom razvoju 

Pored anticelulit masaže primenite i mere preventive: 

Izbegavajte alkohol, cigarete jer truju vaš limfni sistem koji se onda teže bori sa toksinima

Jedite više svežeg voća i povrća, a manje pržene i prerađene hrane pune štetnih adtiva, veštačkih boja i ostalih stvari koje se u vašem telu gomilaju kao toksini,

Pijte dovoljno vode

Budite aktivni, vodite računa o svojoj telesnoj težini i nađite neki dobar program ishrane i vežbanja. 

Tekst: Blaženka Vesić 

Prilagođeno sa: minutzamene