Sa početkom lansiranja novih proizvoda za negu kože, obično se pojavi neka nova "ključna reč" koja ulazi u modu. Tako smo prošli sezone i sezone krema s kolagenom, voćnim kiselinama, vitaminima, bademovim mlekom, hijaluronom i raznim drugim sastojcima.

Zato su i police u radnjama a i u našim kupatilima pune najrazličitijih preparata među kojima se ponekad i sami teško snalazimo. Nova reč je "obnova zaštitne barijere" kože, a neki se čak pitaju da li su nas dermatolozi "vukli za nos" do sada.

"Prvo su nas terali da radimo pilinge i eksfolijaciju raznim kiselinama, a sad nam nude pomade da obnovimo zaštitnu barijeru kože koju smo upravo uništili", piše jedna zapadna novinarka koja se bavi kozmetikom, a vrlo je aktivna na Tviteru. Mnogi su lajkovali ovaj njen komentar.

Kreme za obnovu zaštitne barijere kože sve su popularnije, a najčešće se u njima koriste sastojci kao što su ceramidi i ekstrakt biljke Centella asiatica, koja se u preparatima najčešće prepoznaje po reči "cica" u nazivu. Svrha ovakvih krema je da pomogne osobama koje imaju izrazito suvu, atopičnu kožu, sklonu crvenilu i svrabu. Oni su, pre svih drugih, "kandidati" za korišćenje ovih krema.

Ako imate normalnu kožu lica, nisu vam potrebne ovakve pomade ukoliko ne preterujte sa pilinzima i eksfolijacijom. Koža se normalno obnavlja i sama, svako umivanje i brisanje peškirom je mini piling, a agresivni preparati će bespotrebno narušiti njenu zaštitnu barijeru. Kožu redovno hidrirajte, stimulišite serumima sa vitaminima, a ako želite dodatni zaštitni sloj, i običan vazelin će biti sasvim dovoljan.

Izvor: Lepa&Srećna