Da li su vam dovoljna umivalica i krema za lice ili imate detaljno razrađenu negu kože u 10 koraka? Bilo da ste na jednom ili drugom "kraju" ovog kozmetičke "dijagonale", verovatno bar neki proizvod koji koristite sadrži - parfem.

Za mnoge žene, parfemisana kozmetika ne predstavlja problem i čak im je dodatno uživanje ako osete bogat miris kad mažu kremu. Međutim, u poslednje vreme dermatolozi primećuju da, kod mnogih pacijenata, upravo takvi preparati za negu izazivaju probleme na koži.

"Što lepše neka krema miriše, u principu, to je ona lošija za kožu", kaže dr Kemi Fabisiva. Kad na kutiji piše da sredstvo za negu sadrži "miris", to može da se odnosi na čitav "koktel" koji dodaje aromu i može biti od prirodnih ali i od sintetičkih sastojaka. A industrija ne mora da nabroji sve te sastojke pa ćete teško razaznati šta je, tačno, izazvalo probleme na koži. Tako se vrlo često koriste cinamon, limonen, linalun - sve, mahom, nepoznate reči preko kojih ćete preleteti ako su uopšte nabrojane na ambalaži. A oni su veoma često uzročnici alergijskih reakcija.

Isto se odnosi i na esencijalna ulja - to što su "prirodna" ne znači da manje iritiraju kožu, naročito onu osetljivu. Zato, ako primetite bilo kakvo crvenilo na koži, perutanje ili svrab, obavezno pregledajte listu sastojaka kreme ili nekog drugog kozmetičkog sredstva koje koristite. Probajte da zamenite parfemisane onima bez mirisa i pratite svoje reakcije.

Izvor: Lepa&Srećna