Četke i češljevi na tržištu imaju sve više naziva i namena, pa nam je ponekad potreban i vodič da bismo razumeli koje će najbolje odgovarati našem tipu kose. 

Kako da odaberete češalj koji vam neće oštetiti vlasi? Koja četka je idealna za ređu a koja za gustu kosu?

U nastavku pročitajte vodič kroz vrste četki koju je pripremio Cosmopolitan

Češalj

Razmak između zubaca češlja pokazuje koja je njegova primarna uloga. Za kovrdžave devojke, koje mogu da se lako raščešljaju samo pod tušem, najbolji je češalj sa krupnim razmacima između zubaca, jer neće uništiti prirodnu teksturu lokni.

Ako imate pravu kosu, možete uzeti i onaj sa gušćim zupcima. Sasvim gusti mogu da imaju efekat kao "pegla" za kosu.

Četke za raščešljavanje

One namenjene baš raščešljavanju su najčešće su posebno dizajnirane, tako da budu dovoljno nežne za upotrebu na vlažnoj kosi, mada se mogu koristiti i na suvoj kosi ako vam kosa nije previše gusta.

Ovakva četka pogoduje najvećem broju  žena, a ako vam se kosa lako mrsi, prvo nanesite regenerator, pa raščešljate kosu. Zatim je nežno isperite. 

Klasična četka sa jastučićem

Najviše odgovaraju ženama s dugom kosom ili ako imaju kratku a vrlo gustu kosu. Može se koristiti i na mokroj i na suvoj kosi.

Neke kompanije proizvode ovakve četke već decenijama pa su postale pravi dragulj na ženskom toaletnom stolu. Ima dama koje se "kunu" u njihovo blagotvorno dejstvo, a nema sumnje da laka masaža kože glave doprinosi boljem rastu kose!

Okrugle četke

Okrugle četke su možda najčešće korišćene. Idealne su za feniranje, od obima zavisi kolike ćete talase ili lokne dobiti.

Ako se opredelite za one sa metalnom osnovom, pazite da uvek sačekate da se uvijeni pramen na njoj i ohladi - ot je trik frizera za feniranje koje dugo "drži".

Izvor: Cosmopolitan