Opadanje kose je normalna pojava, jer u proseku svako izgubi između 80 i 100 vlasi dnevno.

Međutim, ako se opadanje pojača znatno iznad ovog proseka, može doći do postepenog proređivanja kose. To bude naročito vidljivo u poznijim godinama, kad se rast kose često usporava.

Mada opadanje kose najčešće nije razlog za brigu, mnogi ljudi se sekiraju kad posle češljanja ili pranja kose ugledaju kadu ili umivaonik pune dlaka. U zavisnosti od uzroka, lekari će prepisati i eventualnu terapiju.

Međutim, neki proizvodi i tretmani su primenljivi kod svih. Takva je situacija sa uljem pasjeg trna, koje je bogato esencijalnim masnim kiselinama koje popravljaju stanje kose i redukuju suvoću.

Dr Sara Bruer kaže da se, već od 25. godine, smanjuje i debljina svake vlasi, naročito kod žena. "Tu može da pomogne ulje pasjeg trna, puno omega-3 i omega-9 masnih kiselina, pa i neuobičajeno visok procenat omega-7 masnih kiselina, posebno korisnih za suvu kosu", kaže dr Bruer. "U staroj Grčkoj, konjima su davali bobice pasjeg trna jer je, zahvaljujući njima, njihova dlaka i griva postajala sjajna", objašnjava doktorka.

Promene na kosi jednako pogađaju i mlađe i starije osobe, ali naročito žene u menopauzi kao i one koje pate od hormonalnih promena. Lekari se slažu da će kod svake četvrte žene starije od 70 godina doći do ozbiljnog proređivanja kose. Zato je pravovremena nega još važnija.

Izvor: Lepa&Srećna